Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Unatoč lošem vremenu na splitskim se Prokurativama okupilo tek nekoliko stotina radnika. Nakon govora sindikalista najavljen je novi skup 1. svibnja.


Unatoč najavama velikog skupa radnika na splitskim se Prokurativama okupilo između 300 i 500 radnika. Čini se da ni sami radnici više ne vjeruju sindikalnim vođama jer su dugo vremena čekali spašavanje svojih tvrtki, a mnogi su dočekali tek stečaj i gubitak radnih mjesta.

Vezani članci Dječji vrtić, ilustracija Dezinficira se vrtić u Splitu: Prošlog tjedna u njemu su boravila djeca zaposlenice Doma umirovljenika u Vukovarskoj Čelnici sindikalnih središnjica Sindikalci traže dodatne mjere za najugroženije radnike: ''Mjere najviše pogoduju poduzetnicima''

Na nekim transparentima već su osvanula lica članova nove Vlade poput Radimira Čačića, kojima radnici očigledno nisu zadovoljni. Čini se da je i južina utjecala na odluku brojnih Splićana da podrže radništvo.

Događaj je organizirala Hrvatska udruga sindikata (HUS),  a govornici su upozorili na teško stanje gospodarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji i oštro kritizirali Vladu zamjerivši joj da nije ispunila predizborna obećanja, a predsjednik HUS-a Ozren Matijašević je najavio potpisivanje nove peticije za pravo na referendum.

Ozren Matijašević je pozvao na prosvjedni skup na Rivi na Međunarodni praznik rada 1. svibnja kada će, kako je rekao, početi 15-dnevno potpisivanje nove peticije za pravo na referendum. 'Potrebno nam je prikupiti potpise 10 posto biračkog tijela, odnosno 450.000 potpisa kako bismo izborili da referendum bude ključni alat direktne demokracije. Jedino izlaskom na referendum možemo prisiliti nadležne da se odgovorno upravlja našom imovinom', kazao je Matijašević.

Zatražio je od Vlade da se prestanu uništavati radna mjesta, navodeći podatak da je samo u prošlom mjesecu bez posla ostalo 12.500 radnika u prerađivačkoj industriji i građevini. Naglasivši da se kriminalcima dopuštaju koncesije, Matijašević je pozvao premijera Zorana Milanovića i ministra gospodarstva Radimira Čačića 'da oduzmu koncesiju Bruni Orešaru nad Jadrankamenom i dodijele je radnicima te tvrtke'.

'Gospodine Bajiću, radite svoj posao jer su se izmijenili zakoni i dopuštaju obračun s kriminalcima', poručio je Matijašević glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću te dodao: 'gospodine Bajiću, istražite, kaznite i zatvorite'.

'Ministarstvo gospodarstva je leglo kriminala'

Matijašević je posebno kritizirao prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Čačića ustvrdivši kako je osobno čuo ministrove riječi kojima je radnike Dalmacijavina nazvao parazitima. 'Pozivam premijera Milanovića - ili ga smijenite ili mu naredite da prestane s takvom praksom', dodao je Matijašević, koji je među ostalim rekao i kako je 'ministarstvo gospodarstva leglo kriminala'.

Osvrćući se na nedavnu Vladinu odluku glede hrvatskih brodogradilišta, Matijašević je rekao kako je za sutra u Vladi planiran sastanak na tu temu, te je pozvao Vladu da na tom sastanku 'dadne jamstva po kojima će predstavnici radnika nadzirati kupoprodajne ugovore brodogradilišta'.

Glavni HUS-ov povjerenik za Dalmaciju Jozo Marić je istaknuo kako je sadašnja vlada iznevjerila predizborna obećanja o investicijama i novim radnim mjestima. 'Dosta nam je laži svih političkih elita koje su nas dovele u teško stanje', kazao je Marić.

Sindikalni povjerenik Zvonko Šegvić je istaknuo kako treba reći 'dosta' onima 'koji misle da more mogu preseliti na Jarun'. 'Hrvatska je jedina zemlja na svijetu koja ima manjak naroda a višak radnika', kazao je Šegvić dodavši kako 'ova vlast mora otići jer nije sposobna voditi državu'.

Predsjednik Nezavisnog sindikata u Jadrankamenu Tonči Drpić je pozvao, kako je rekao, radničku klasu Dalmacije, Like i Slavonije 'da se ujedinimo i skinemo ove krpelje koji nam sišu krv'.

Sindikalni povjerenik u Dalmacijavinu Lukica Bucat se zauzeo za stvaranje radničkog dioničarstva, koje, kako je rekao, ne treba poistovjećivati s radničkim samoupravljanjem u bivšem sustavu. 'Radničko dioničarstvo omogućilo bi radnicima da kontroliraju tajkune koji su nas doveli u ovu situaciju', kazao je Bucat.

Ljubo Cikojević, sindikalist iz Hrvatskog telekoma, istaknuo je da je u toj tvrtki 7.000 radnika dobilo otkaze otkako ju je preuzeo Deutsche Telecom.

Na prosvjedu bio i Tomislav Debeljak

Prosvjednom skupu nazočio je vlasnik samoborskog DIV-a Tomislav Debeljak, čiju je ponudu za kupnju Brodosplita nedavno prihvatila Vlada. Debeljak je novinarima izjavio da je na prosvjed došao jer 'suosjeća s radnicima koji su ostali bez posla'. Najavio je da se u idućih nekoliko tjedana može očekivati i potpisivanje kupoprodajnog ugovora između DIV-a i Brodosplita.

Prosvjednici su nosili transparente među kojima 'Radnike trebaju samo za glasove', 'Kukuriku stečaj na vidiku', 'Sveti Duje pomozi', 'AUDIO svima naudio' i dr. (D.B./Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.