Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U splitskome Kliničkom bolničkom centru (KBC) na Zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju svečano je danas otvoren preuređeni laboratorij za kliničku i sudsku genetiku u koji je uloženo oko 500.000 kuna.


Prostorije je otvorio voditelj Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju dr. Šime Anđelinović. U prostorijama čije su preuređenje financirali grad i županija, osim primarne djelatnosti - dijagnostike, obavljat će se i praktični dio nastave studija forenzike. Kako je rekao dr. Šime Anđelinović, zasad je poznato da u svijetu od 20 do 75 posto pacijenata zbog pogrešne dijagnostike ne prima odgovarajuću terapiju, a u SAD-u oko 100.000 ljudi umre od reakcije na terapiju.

Vezani članci Ulazak u laboratorij (Foto: Dnevnik.hr) Ova mala tvrtka patentirala je jedinstven uređaj koji štiti i pacijente i farmaceute Laboratorij, ilustracija (Foto: Pixsell, Sanjin Strukić) Dobio nezakonit otkaz zbog nastupa u Provjerenom, sad ga moraju vratiti na posao: ''Sve sam dokazao''

Novouređeni splitski laboratorij imat će veliku važnost zato što će osobitu pozornost posvetiti dijagnostici, koja je bitna kod tumora, gdje više nije važno jesu li oni maligni ili nisu, nego će se odrediti točni parametri po kojima će se liječiti pacijenti, rekao je dr. Anđelinović. Po najavama dr. Anđelinovića, uskoro bi se u novom laboratoriju mogla uvesti i 'tekućinska citologija' koja pomaže u otkrivanju raka grlića maternice. Metoda je iznimna i po tome što se na jednom uzorku mogu kvalitetno i brzo obraditi i molekularna i citološka dijagnostika. (Hina)