Obavijesti Pretražite Navigacija
Uloženo pola milijuna kuna

U Splitu otvoren laboratorij za sudsku i kliničku genetiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U splitskome Kliničkom bolničkom centru (KBC) na Zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju svečano je danas otvoren preuređeni laboratorij za kliničku i sudsku genetiku u koji je uloženo oko 500.000 kuna.

Prostorije je otvorio voditelj Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju dr. Šime Anđelinović. U prostorijama čije su preuređenje financirali grad i županija, osim primarne djelatnosti - dijagnostike, obavljat će se i praktični dio nastave studija forenzike. Kako je rekao dr. Šime Anđelinović, zasad je poznato da u svijetu od 20 do 75 posto pacijenata zbog pogrešne dijagnostike ne prima odgovarajuću terapiju, a u SAD-u oko 100.000 ljudi umre od reakcije na terapiju.

Pročitajte i ovo Laboratorij za uzgoj indijske konoplje - 5 Usput i krao struju FOTO/VIDEO Lijepo je rodilo: Policija pronašla četiri laboratorija s indijskom konopljom U Zagrebu otkriven labaratorij za proizvodnju amfetamina - 1 "NADMAŠILO SVA OČEKIVANJA" U Zagrebu otkriven najveći laboratorij za proizvodnju amfetamina u Hrvatskoj: Bio je smješten u kući na tri kata, istražitelji otkrili šokantne detalje

Novouređeni splitski laboratorij imat će veliku važnost zato što će osobitu pozornost posvetiti dijagnostici, koja je bitna kod tumora, gdje više nije važno jesu li oni maligni ili nisu, nego će se odrediti točni parametri po kojima će se liječiti pacijenti, rekao je dr. Anđelinović. Po najavama dr. Anđelinovića, uskoro bi se u novom laboratoriju mogla uvesti i 'tekućinska citologija' koja pomaže u otkrivanju raka grlića maternice. Metoda je iznimna i po tome što se na jednom uzorku mogu kvalitetno i brzo obraditi i molekularna i citološka dijagnostika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene