Unazad nekoliko dana u većem dijelu Europe djeluje prostrana ciklona koju su meteorolozi nazvali Bella. Njezin se centar trenutno nalazi iznad Velike Britanije, a sekundarni ciklonalni centar stvorio se u sjevernom dijelu Italije te nad sjevernim Jadranom.

Galerija


Tamo je tlak zraka pao do vrlo niskih 980 hPa.

Vezani članci Kiša odnijela dio brze ceste u Kaliforniji - 1 Ogromne količine kiše i odron blata i stabala odnijeli dio brze ceste, policija objavila video: "Tamo ni mobiteli nemaju signala" Nevrijeme na moru (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Zbog nevremena ponovno zatvorena A6 kod Delnica, zbog velikih valova i vjetra u prekidu brojne trajektne linije

Tlak zraka pada i u Dalmaciji te na razini mora u Splitu iznosi 997 hPa. Jugo je u stalnom jačanju, te je iza 12 sati u Splitu doseglo olujni prosjek. Najjači udari juga u Splitu dosežu 90 kilometara na sat.

Orkansko jugo oborilo stablo i električni stup - 4
Orkansko jugo oborilo stablo i električni stup - 1 Foto: Marko Dimic/PIXSELL/Pixsell

Fotografije iz Splita, Zadra i Rijeke pokazuju da snažan vjetar diže velike valove, a u Zadru je oborio i električni stup dok je u Dubrovniku uništena betonirana plaža.

Umjereno i pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu te vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za ponedjeljak.

Kiša će biti češća i lokalno obilna na Jadranu i predjelima uz njega. Još ujutro u gorju snijeg koji će prelaziti u kišu. Puhat će uglavnom umjeren, ponegdje i jak južni i jugozapadni vjetar, u Slavoniji i jugoistočni. Na Jadranu jak i mjestimice olujan južni vjetar i jugo, a poslijepodne u okretanju na jugozapadnjak. Najviša temperatura između 5 i 10, a na obali i otocima od 10 do 15 stupnjeva Celzijusovih.