Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DUZS poziva službe i građane da čiste snijeg

U Splitsko-dalmatinskoj županiji zbog snijega odsječeno 900 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitsko-dalmatinskoj županiji zbog snijega je još odsječeno oko 900 osoba, a na današnjem sastanku županijskoga Stožera za zaštitu i spašavanje zaključeno je kako pomaganje tim ljudima mora biti prioritet svih tijela i služba.

Po najnovijim informacijama, najugroženija su sela i zaseoci na području općina Hrvaca, Muća i Otoka, u Imotskoj krajini na području općina Prološca, Ciste Provo i Zagvozda te nekoliko sela na vrgoračkom području, kaže načelnik Stožera Luka Brčić. Po njegovim riječima, trenutačno u toj županiji snježne nanose uklanja 68 vozila i strojeva, od kojih je 14 stiglo u posljednja dva dana kao pomoć iz drugih dijelova Hrvatske.

Pročitajte i ovo Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg Valentin Crljenko i Katarina Jusić Mezga Snijeg donio probleme Teretni kamioni unatoč zabrani izišli na staru cestu: "Pojedinci se ne pridržavaju pravila, pa se događaju nezgode"

Problem je to što su ceste prema snijegom zametenim selima i zaseocima uske i njima ne mogu prolaziti vozila i strojevi za čišćenje, osim freza, a trenutačno imamo samo četiri freze, rekao je Brčić i dodao kako je danas na području Splitsko-dalmatinske županije u pripravnost stavljeno i desetak pripadnika Hrvatske vojske sa skijaškom opremom za pomoć ljudima u snijegom odsječenim područjima.

HGSS je danas došao i do odsječenih pastira u području Baćine te im dostavio namirnice. Kako je izvješteno, pastiri nisu ugroženi te na spomenutom mjestu ostaju čuvati stoku.

>> HGSS brzom akcijom spasio tešku bolesnicu iz snijegom zatrpanog Vučipolja

Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader na današnjem je sastanku Stožera pozvao sve građane te mjerodavne službe i tijela u županiji da se danas i sutra dodatno angažiraju na čišćenju snijega i poledice jer se od petka, kako je rekao, očekuju nove snježne oborine.

'Apeliram da se ne samo u Splitu, nego u svim dijelovima županije ulože maksimalni napori u iduća dva dana na uklanjanju snijega i poledice kako bismo što spremnije dočekali novo pogoršanje vremena', istaknuo je župan Sanader.

DUZS poziva službe i građane da čiste snijeg

Zbog najava ponovnog pogoršanja vremena u noći s četvrtka na petak, kada se očekuje mjestimično stvaranje snježnog pokrivača, ponajprije u Gorskome kotaru, Lici i Dalmaciji, Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) poziva sve službe na terenu i građane da pojačaju čišćenje snijega, posebice pješačkih zona te prilaza institucijama i ustanovama, priopćio je danas DUZS.



DUZS građanima preporučuje da obnove zalihe živežnih namirnica, opreme za čišćenje i dr. s obzirom na to da se u petak poslijepodne te u subotu, po najavama Državnoga hidrometeorološkog zavoda, očekuje novi snijeg u unutrašnjosti, na obali i vjerojatno na otocima. DUZS podsjeća da je broj na koji se može nazvati ako treba pomoć 112.

Bura prohujala kroz srednju školu u Obrovcu i otpuhala krov

U utorak oko 22 sata orkanska bura otpuhala je dio krova sa srednje škole u Obrovcu te potom izbila desetak prozora. Bura je oštetila i više vrata, odnosno ulazna i staklena vrata u hodniku. Komadi lima pali su na zgradu katastra te oštetili prozor i jedan klima-uređaj. Dio krova pao je i na parkirano vozilo u vlasništvu Vodovoda Obrovac i oštetio ga.

'Bura je izbila ulazna staklena vrata i potom se 'šetala' kroz zgradu te izbila prozore i PVC stolariju. Šteta je veća od 50.000 kuna. Sve se događalo u hodniku i na katu pa se nastava mogla održati jer su učionice u prizemlju. Na kat ne damo nikome zbog sigurnosti', kaže ravnatelj škole Darko Tokić.

Ekipe spremne za popravak kvarova na dalekovodima podno Velebita

Ekipe za popravljanje kvarova čekaju da se poboljša vrijeme kako bi popravile kvarove na mreži zbog kojih mještani od Sv. Jurja do Barić Drage danima nemaju električnu energiju. Po riječima direktora Elektrolike Nikole Šulentića, 120 ljudi u 30 ekipa iz Gospića te HEP-a iz Pule, Rijeke, Varaždina i Zagreba spremni su popravljati kvarove na dalekovodima i gotovo uništenoj niskonaponskoj mreži u snježnom nevremenu i orkanskoj buri u Hrvatskome primorju podno Velebita.

Ekipe ne mogu izići na teren jer je jadranska magistrala zatvorena za sav promet, rekao je Šulentić. Očekujemo, dodaje, da će, kako se najavljuje i u meteorološkoj prognozi, bura sutra oslabiti pa će početi popravak kvarova. Pomoć Elektrolici najavio je u materijalu HEP-ov pogon iz Slavonskoga Broda. (Hina/Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene