Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Solinu pronađeno novo arheološko nalazište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Solinu, negdanjoj Saloni, pronađeno je novo, po ocjeni arheologa, vrlo vrijedno nalazište na dubini od jednog metra.

Riječ je o zidu dugom 15 metara te dijelovima najmanje triju vrhunski obrađenih mramornih sarkofaga iz druge polovice 3. stoljeća nakon Krista.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pomoći će turizmu Arheološka utopija 2017: Pronašli 17 mumija, 3700 godina staru grobnicu i kipove faraona Slika nije dostupna Nakit,novčići,keramika Osijek: Pogledajte bogato arheološko nalazište i srednjovjekovno groblje

To su jedinstveni sarkofazi izrađeni u Grčkoj isključivo za
Dalmaciju, kaže arheolog Goran Skelac, direktor zagrebačke tvrtke Geoarheo, koja nadzire probijanje trase ceste koja treba spojiti istočni i zapadni dio Solina. 

Po njegovoj ocjeni to se nalazište svrstava uz bok najvrjednijim antičkim nalazištima do sada pronađenim na ovim prostorima.

"Sarkofazi su vrhunski obrađeni i na njima se ocrtavaju duboki reljefi s prikazima raznih božanstava i figuralni prikazi od kojih
neki do sada nisu viđeni, a veličinom, bogatstvom i kvalitetom izradbe predstavljaju unikatna djela", kaže Skelac.

Nalazi su se počeli pojavljivati na dubini od jednog metra, a dio nove solinske ceste već je iskopan na dubini od 3,5 metara jer se očekuje da će izroniti još neka povijesna blaga.

Nakon tog nalaza svi radovi se obavljaju, kaže Skelac, pod budnim okom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i grada Solina. 

Uz to nakon prvih nalaza odmah je osnovan stručni tim s akademikom Nenadom Cambijem na čelu koji će, kaže Skelac, na najbolji mogući način istražiti, procijeniti i dokumentirati nalaze.

S obzirom na to da je riječ o velikom bogatstvu, nalazi će
najvjerojatnije krasiti neku od muzejskih zbirka ili lapidarija, ali
kad završe svi poslovi, konačnu će riječ dati stručno povjerenstvo Ministarstva kulture, kazao je Skelac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene