Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska viteška igra

Počela 304. Sinjska alka: U Sinju cijeli državni vrh, stigao i velik broj gledatelja iz stranih država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska viteška igra, 304. Sinjska alka, započela je u nedjelju poslijepodne na Alkarskom trkalištu u Sinju.

Prethodno su u Sinj stigli hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitatović, predsjenik Vlade Andrej Plenković, predsjednički kandidati Miroslav Škoro, Tomislav Panenić, saborski zastupnik Mosta Miro Bulj, predsjednik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i drugi. U Sinj, iz obiteljskih razloga, nije došao predsjednički kandidat Zoran Milanović.

U publici je veliki broj gledatelja, mnogi od njih su došli i iz drugih dijelova zemlje.

Svečana alkarska povorka prema trkalištu je krenula iz Alkarskih dvora tijekom čega su pozdravili Čudotvornu Gospu Sinjsku. Ove godine u natjecanju sudjeluje čak 17 kopljanika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Debitirao 2000. Ivo Zorica, s osvojenih osam punata, pobjednik je ovogodišnjega 304. natjecanja Čoje

Slavodobitnika Alke Viteško alkarsko društvo (VAD) nagradit će slavodobitničkim plamencem hrvatske trobojnice, zlatnom plaketom Alke i novčanim iznosom od 40 tisuća kuna, a pokroviteljica Alke, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kritarović zlatnim prstenom s hrvatskim grbom i sabljom. Alkarskoga momka slavodobitnika VAD će nagraditi zlatnom plaketom Alke, a pokroviteljica srebrnim prstenom i jataganom.

Alkar Ante Zorica pobjednik je 304. Bare s osvojenih 8 punata, a pobjednikom je postao nakon tri regularne utrke u kojima je pogodio čak dvije sride i jednom u dva. Ante Zorica trostruki je slavodobitnik Alke i slavodobitnik svečane Alke u Vukovaru, što ga čini najtrofejnijim alkarom. Prošle godine također je osvojio natjecanje za Baru u pripetavanju s još dvojicom alkara. Dobitnik ovogodišnje Čoje je Ivo Zorica.

Najtrofejniji alkar u povijesti je Nikola Cerinić s 12 pobjeda, a nastupao je od 1867. do 1899. U razdoblju od 1900. do 1935. Nikola Jelinčić – Bećo osam je puta bio slavodobitnik. Prošlogodišnji slavodobitnik je bio Josip Čačija.

Alka je pojedinačno viteško nadmetanje u kojem sudjeluje minimalno 11 i maksimalno 17 alkara. Onaj tko u tri utrke gađanjem u alku prikupi najviše punata (bodova) je pobjednik. Ukupno se trče tri utrke iz kojih se zbrajaju bodovi, a slavodobitnik dobiva novac. Tom viteškom igrom se obilježava pobjeda nad osmanskim osvajačima, koja se dogodila 14. kolovoza 1715. kod Sinja. Sinjska je alka 15. studenog 2010. godine upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene