Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Alternativna i neefikasna metoda

U 6 mjeseci samo dvije trudnoće iz zamrznutih stanica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge pacijenata tvrde da je ovo alternativna i neefikasna metoda.

U šest mjeseci primjene nove metode izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj, po kojoj se umjesto zametaka zamrzavaju jajne stanice te potom odmrzavaju i oplođuju, uspjele su zanijeti dvije pacijentice. Prva uspješna trudnoća iz zamrznute jajne stanice ostvarena je u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bliže smo SAD-u i Kanadi A evo kakvi su zakoni o umjetnoj oplodnji u europskim zemljama... Slika nije dostupna Kontroverzno izlječenje Dječak čijeg su brata dobili da ga spasi i službeno je zdrav

>> 'Pacijentice zamrzavale jajne stanice, ali nisu podvrgnute oplodnji'

Transfer je obavljen 15. prosinca, pacijentica je sada u 7-8 tjednu trudnoće i riječ je o blizancima, rekao je za Novi list  dr. Dražen Lučinger, voditelj Odsjeka ginekološke reprodukcije u 'Vuku Vrhovcu'.

Prema novom i osporavanom Zakonu o medicinskoj oplodnji u jednom se postupku mogu oploditi najviše tri jajne stanice, no kako se zameci ne smiju zamrzavati, jedan od mogućih problema su višestruke trudnoće koje suvremena medicina želi izbjeći jer predstavljaju rizik i za majku i za bebe. Stoga u 'Vuku Vrhovcu' svaka pacijentica unaprijed odlučuje koliko jajnih stanica želi da se oplodi.

Procjenjuje se da je više od sttinjak parova pomoć potražilo u inozemstvu

Stručnjaci kažu da će biti teško uspoređivati uspješnost ove metode u odnosu na 'staru' metodu zamrzavanja zametaka, budući da se dosada nisu vodile precizne statistike o postupcima medicinske oplodnje. Isto tako, svi sugovornici Novog lista neslužbeno kažu kako je nemoguće utvrditi koliko je hrvatskih parova zbog Zakona o medicinskoj oplodnji pomoć potražilo u inozemstvu. Opća je ocjena da ih je znatan broj, vjerojatno u šest mjeseci i više od stotinjak. Riječ je o ljudima koji se, kad je Zakon stupio na snagu, nisu ni javili u hrvatske klinike, nego su odmah otišli u inozemstvo. Trenutačno su, osim klinike u Mariboru, među hrvatskim pacijentima 'popularni' i centri u Ljubljani, Postojni te u Beču.

Udruge pacijenata i dalje tvrde da je zamrzavanje jajnih stanica eksperimentalna, alternativna i neefikasna metoda. 'U svijetu je do sada oplodnjom odmrznute jajne stanice rođeno svega oko 1.200 djece i to uglavnom od žena koje su mlade', ispod 30 godina, ističe građanska Inicijativa MPO pacijenti. A iz zamrznutih zametaka u 3-4 godine rođeno je između 200 i 300 tisuća beba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene