Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U proteklih pola godine od uspostave sustava odvojenog sakupljanja električnog i elektroničnog otpada u Hrvatskoj je prikupljeno 630 tona tog otpada, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.


U prosincu 2007. Ministarstvo je Pravilnikom o gospodarenju otpadnim električnim i elektroničkim uređajima i opremom uspostavilo sustav odvojenog sakupljanja električnog i elektroničkog otpada.

Vezani članci Slika nije dostupna Branitelju prijeti amputacija obje noge Slika nije dostupna Ministarstvo okoliša: Cijena nije 'napuhana'

Električni i elektronički otpad jedan je od najbrže rastućih otpada, a najveći njegov dio opasan je zbog svojih komponenti.

Uspostavljeni sustav omogućava građanima da besplatnim telefonskim pozivom na brojeve 0800 444 110, 0800 0202 i 0800 0051 naruče odvoženje e-otpada. Ovlašteni skupljač dolazi u kuću ili poslovni prostor i besplatno preuzima aparat kojega se građanin, odnosno tvrtka, želi riješiti. To se praktički odnosi na svu bijelu tehniku, a ovlašteni skupljači mogu tom prigodom preuzeti i ostali, manji električni ili elektronički otpad.

Ministarstvo u priopćenju navodi da države EU-a proizvode oko 14 kilograma e-otpada godišnje po stanovniku, a do kraja 2006. cilj im je bio iz kućanstava odvojeno skupiti najmanje četiri kilograma po stanovniku.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj godišnje nastaje 30.000-45.000 tona e-otpada, odnosno 6,67-10,11 kilograma po stanovniku, te da njegove količine rastu oko 10 posto godišnje. Samo u 2003. prodano je više od 100.000 računala koja, nakon tri do četiri godine, postaju otpad, što govori o veličini problema e-otpada, navodi Ministarstvo. Ističe da im je cilj godišnje skupiti najmanje četiri kilograma po stanovniku e-otpada iz kućanstava.

Odvojeno se sakupljaju: veliki kućanski uređaji, mali kućanski uređaji, informatička tehnika i oprema za telekomunikacije, oprema široke potrošnje za razonodu, rasvjetna oprema, električni i elektronički alati , igračke, oprema za razonodu i športska oprema, medicinski uređaji, instrumenti za nadzor i upravljanje te samoposlužni aparati.

Ministarstvo podsjeća da je od 1. siječnja 2006. u Hrvatskoj uspostavljen sustav odvojenog sakupljanja ambalaže od pića, od listopada 2006. odvojeno se sakupljaju otpadne gume, od veljače 2007. i otpadna vozila, od ožujka 2007. odvojeno se prikupljaju otpadni akumulatori i baterije te ulja. U tijeku je uspostava sustava za odvojeno sakupljanje građevinskog otpada, navodi Ministarstvo u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju