Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za prosječnu obitelj

U samo mjesec dana troškovi prosječne obitelji porasli su za oko 500 kuna...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rijetki nisu nakon jučerašnje vijesti o poskupljenju struje za oko 15 posto izvadili olovku i papir i izračunali koliko će im računi rasti. I dok Vlada još čeka HEP-ov službeni zahtjev za poskupljenjem električne energije, građane guše i ostala poskupljenja

Četveročlanoj obitelji u samo mjesec dana troškovi su porasli za oko petsto kuna. Voda, telefon, čistoća i nabrajanju tu nije kraj. Dok obavlja kućanske poslove Alma Šenata razmišlja kako pokriti troškove svoje peteročlane obitelji. 'Sve ide gore, a plaće ostaju iste', kaže Alma.

Pročitajte i ovo Stigle jagode - 2 Pitanje prioriteta Na tržnice stigle domaće jagode, nikada ih nije bilo manje i nikada nisu bile skuplje Školski pribor - 4 Kreće škola Pogledajte što rade roditelji i djeca posljednji dan prije početka nove školske godine

Obitelji Šenata račun za struju porast će minimalno 30 kuna, gorivo za dva spremnika je oko 160 kuna skuplje, a zbog većeg PDV-a osnovne namirnice oko 300 kuna. Na mjesečnoj razini kućni budžet tako je samo za tri stavke poskupio gotovo petsto kuna. Ekonomisti poručuju, bit će i gore.

'Ono s čime se moramo suočiti jest da nema odgađanja porasta cijena i da se to ne može nikakvim mjerama kompenzirati, osim da se privremeno smanji neki porez', kaže ekonomski analitičar Vlado Brkanić.

No, Vlada je povećanjem PDV-a dala do znanja da nema namjeru to učiniti. Procjenjuje se da gotovo pola plaće građanima tako odlazi na režije. 'Samo mi je krivo kako se ništa ne radi na račun toga. Pa nije nitko lud u Vladi, svi znaju da ljudi teško žive, da sve ide gore', kaže Alma. 'Svi ćemo skromnije živjeti i to je neminovno i to u brzom vremenu ne možemo promijeniti', kaže analitičar Brkanić.

Građanima preostaje ili da traže način kako dodatno povećati prihode ili još više smanjiti potrošnju. Uz svakodnevne loše vijesti tek stiže vrijeme pravog umijeća podmirivanja obveza i života od prvog do prvog.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene