Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvodnevno saslušanje

U Saboru saslušani kandidati za Povjerenstvo za sukob interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za izbor i imenovanja završio je u četvrtak dvodnevno saslušanje kandidata za predsjednika i članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, slijedi njihova sigurnosna provjera, nakon čega će Odbor sastaviti listu i proslijediti ju Hrvatskom saboru koji će u konačnici odlučiti tko će biti u tom tijelu.

Povjerenstvo ima predsjednika i četiri člana koji se biraju na pet godina, na listi koju će Odbor poslati u Sabor mora biti najmanje deset kandidata, a može ih biti i više.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Od 34 kandidata, koliko ih je ispunjavalo uvjete za Povjerenstvo, Odbor je saslušao njih 28, po 14 u srijedu i u četvrtak, dio kandidata nije se pojavio pred Odborom, a jedan je povukao kandidaturu.

Članovi Odbora u četvrtak su najduže saslušavali bivšu ministricu Bernardicu Juretić Rožman koja je suglasana da na listi dužnosnika ima nelogičnosti pa su na njoj, primjerice, zamjenici općinskih načelnika, ne i ravnatelji velikih bolnica, predsjednici uprava tvrtki kćeri državnih tvrtki.

Trebaju li imovinske kartice biti javne

Ne dvoji da dužnosnoci trebaju predavati imovisnke kartice, ali propituje trebaju li one biti javne. Mala smo zemlja, možda bi rješenje bilo da Povjerenstvo ima uvid u svačiju karticu, prijavljuje moguće sumnje, ali da ne budu javno izložene, kaže Juretić.

Dragan Zelić iz GONG-a ne dvoji da imovinske kartice moraju biti javne. Uvijek sam za transparentnost, to mora biti pravilo, ne izuzetak, pogotovo u zemlji mlade demokracije, kaže Zelić i naglašava da moraju biti objavljene i kartice sudaca.

Na sličnom je tragu i razmišljanje pravnice i sociologinje Antonije Petričušić. Ne vidim zašto bi suci, ako dobro rade svoj posao, bili protiv objave kartica, upitala se?

Profesionalna radoznalost, stav da u Povjerenstvu trebaju biti osobe s moralnim vrijednostima, želja da se u to tijelo prenesu iskustva stečene kroz rad u GONG-u, motivi su kojima su svoje kandidature obasnili Petričušić, Juretić i Zelić.

Cijelo aktualno Povjerenstvo traži novi mandat

Za još jedan, drugi mandat prijavilo se cijelo aktualno Povjerenstvo, a Odbor je danas saslušao dvoje 'preostalih' članova Borisa Spudića i Branku Lukačević-Gregić.

Povjerenstvo je proteklih pet godina bilo nepristrano, objektivno, neovisno i samostalno tijelo, ocijenila je Lukačević-Gregić, odbacujući ocjene da je bilo represivno prema lokalnim dužnosnicima. To nije istina, prema njima smo djelovali savjetodavno i edukativno, rekla je članica aktualnog Povjerenstva.

Odbor je saslušao i Davora Hereka, Dunju Holcer, Milorada Karduma, Alekseja Lebeda, Josipa Pandurevića, bivšeg HDZ-ova zastupnika Dragana Papca, Sanju Silaj Zeman, Tatjanu Holjevac.

Najduže je saslušavao Juretić Rožman pa je HDZ-ov Anđelko Stričak kolegama predbacio da nemaju iste kriterije. Gospođu ispitujemo sat vremena, ustvrdio je Stričak napominjući da je dogovor bio da se kandidati ispituju do 15 minuta. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene