Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lučka kapetanija Rijeka zaprimila je dojavu o pomorskoj nezgodi koja se dogodila tijekom pristajanja stranoga teretnog broda u riječku luku i uslijed koje je oštećeno lučko pristanište.


Prema prikupljenim podacima, utvrđeno je da se pomorska nezgoda dogodila u četvrtak u 9:43 sati, kad je motorni brod privatnog brodara za prijevoz generalnog tereta, 'Cherokee', koji plovi pod malteškom zastavom, prilikom manevra prilaska pristaništu, zbog prevelike brzine pramcem udario u vez na poziciji Praška obala - zapad.

Brod je dug 139 metara, širok 16.5 metara, snage strojeva od 1766 KW i mase od 4962 bruto tona, a na njemu je bilo 13 članova posade.

U trenutku udara u obalu nitko od članova posade nije ozlijeđen, a od siline udara nastala su oštećenja na pristanišnom vezu te je polomljen jedan bokoštitnik, dok na pramcu broda, osim površinskih oderotina nije utvrđeno veće oštećenje.

Trajekt Hanibal Lucić na Silbi udario u obalu, putnici prespavali na brodu

Zapovjednik malteškog teretnog broda K.O., ukrainske nacionalnosti (51), podvrgnut je alkotestiranju no nije mu pronađen alkohol u krvi. Prema izvješću lučkog peljara, zapovjednik nije na vrijeme smanjio brzinu broda prilikom pristajanja.

Jednostavno je kasno uočio da se prevelikom brzinom približava obali pa je usprkos uključivanju strojeva u puni pogon unatrag došlo do udara u obalu.

Djelatnici Lučke uprave Rijeka procjenjuju štetu na obali i pripremaju odštetni zahtjev prema vlasniku broda. Inspektori Lučke kapetanije Rijeka obavili su očevid te će prekršajnim nalogom kazniti zapovjednika broda.

Vezani članci Omiš: Prosvjedi zbog zatvaranja ceste - 1 Prosvjed u Omišu: Planiraju im zatvoriti cestu pa će biti prisiljeni na dug obilazak ili plovidbu brodicom Ploilvo za potragu vrijedno 420 tisuća kuna Dalmacija dobila plovilo za potrage, vrijedno više od 400 tisuća kuna: "Iskustvo je neopisivo. S ovim na intervenciju za koju nam je prije trebalo dva sata stižemo za 25-30 minuta"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook