Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cijene grijanja u hrvatskim gradovima i općinama neće se povećati, tvrdi većina lokalnih čelnika. Zasad samo u jednom velikom gradu priznaju da slijedi poskupljenje.


Dimnjaci zagrebačke toplane još ne rade punom parom, a pitanje poskupljenja grijanja već je prevruće za gradonačelnika Milana Bandića. 'To kolega prežigalo radi', prokomentirao je Bandić. Vrijeme za radijatore brzo dolazi i gradske vlasti nisu sretne što su nepopularne odluke pale na njihova leđa.

Vezani članci Grijanje, ilustracija - 1 IZ HEP-Toplinarstva objavili datum početka ovogodišnje sezone grijanja Plin - 3 Stručnjaci upozoravaju: Europa bi se mogla suočiti s nestašicom plina. Hoće li problemi zahvatiti i Hrvatsku?

Jedino su u Rijeci najavili poskupljenje, glavni grad za sada nema u planu poskupiti grijanje kao ni Karlovac ni Slavonski Brod. Vinkovačke vlasti čekat će da počne sezona, dok je osječki gradonačelnik Bubalo rekao da bi svima dao da se griju besplatno.

Riječki gradonačelnik vladi zamjera što je pet godina zadržavala cijenu grijanja, a u isto vrijeme povećavala cijene nafte i plina. 'Nakon što je takvom svojom politikom dovela u gubitke praktično sve tvrtke koje se bave toplinarstvom, sada je stvarno licemjerno prebacit odlučivanje lokalnoj samoupravi', smatra Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik.

Hoće li doći do poskupljenja u HEP-u ne žele reći dok se ne donese zakon, a njega je vlada već ubacila u saborsku proceduru po hitnom postupku. 'Vlada s jedne strane diže cijene energenta, a s druge strane prebaci lokalnoj upravi da određuje dalje cijene. To bi značilo automatski poskupljenje', rekao je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

>> Poskupljuje grijanje, cijene određuje lokalna samouprava?

Distributeri već odavno ističu da više ne mogu isporučivati energiju po postojećim cijenama. Iako sada gradovi tvrde da neće biti poskupljenja, njihove će se prave odluke vidjeti na računima kad počne sezona.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju