Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glazba u cijelom gradu

Bez vojne parade i vatrometa, već uz svečanu pjesmu i lonce: Rijeka na jedinstven način obilježila Dan Europe

Bez vojne parade i vatrometa, ali na jedinstven način Dan Europe obilježen je u europskoj prijestolnici kulture - Rijeci. Bilo je i svečane pjesme, ali i lupanja loncima.

Brodskim sirenama, bukom lonaca, poklopaca, žlica i nezaobilaznom pjesmom Bella Ciao, poznatom i kao pjesmom otpora i slobode u pet do podne na rođendan Europe iz Europske prijestolnice kulture upozorilo se baš na kulturu.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne

''Kultura je nešto što izgrađuje današnje društvo i kulturni radnici su ljudi koji rade u tome i želimo istaknuti koliko su važni'', poručila je organizatorica Elena Apostolovski.

Glazba u cijelom gradu

Glazba je u subotu ušla u sve pore grada i života. ''Bilo nas je 20-ak na propisanoj udaljenosti. Susjedi su podržavali s prozora. Mislim da je vrijeme da krenemo dalje'', rekla je Martina Hrlić Rogić iz plesne grupe Flame.

Pjesma je odzvanjala lokalnim radio postajama i stanovima. Poredani u krug baš kao zvijezde na zastavi Europske unije, 27 izvođača za 27 članica Europske unije izvelo je njezinu himnu i poslalo poruku. ''Želimo svakome, cijelom svijetu, pogotovo u ovim trenucima mir, radost i dobro'', kaže Dijana Keser iz zbora EPK Rijeka 2020.

Poruka o zajedništvu

''Pokušali smo pomiriti ono što je zboru nužno, a to je zajedništvo i socijalna blizina s udaljenosti koju nam svi pripisuju'', poručio je dirigent Igor Vlajnić.

U svemu je uživala i malobrojna publika. ''Došla sam podržati to i sudjelovati na neki način u ovom specifičnom momentu'', kazala je jedna Riječanka. Trenutak je to koji je, bez obzira na kilometre, povezao cijelu Europu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene