Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je ispunila sve europske obveze u vezi s graničnom policijom. Za popunjavanje kapaciteta radi ulaska u Schengensku zonu Hrvatska će u iduće 2 godine imati na raspolaganju 120 milijuna eura.


Najavio je to Gilio Toić Sintić, pomoćnik načelnika Uprave za granice na konferenciji o sigurnosti Europske unije i njezinih vanjskih granica nakon ulaska u Europsku uniju, održanoj u Zagrebu.

'Ispunili smo obveze i zadaće koje je zadala Europska unija u vezi s graničnom policijom, a u iduće dvije godine radit ćemo na popunjavanju kapaciteta za ostvarivanje Schengena. Hrvatska će ulaskom u EU imati jednu od najdužih granica i sljedeće će dvije-tri godine na raspolaganju iz 'facility fondova' imati 120 milijuna eura za pripreme za Schengen', otkrio je Toić Sintić.

Vezani članci Ulazak Hrvatske u Schengen - 3 Što se sve mijenja ulaskom Hrvatske u Schengen? "Zračne luke malo će kasniti" Slika nije dostupna Korak bliže Schengenu: ''Hrvatska je uspješno prošla najsveobuhvatnije i najdetaljnije evaluacije s kakvom se nije susrela niti jedna država članica EU-a''

>>Koliko su sigurne granice Hrvatske?

Idući je korak postavljanje kamera i radara na vanjske otoke, radi nadzora 900 kilometara dugačke morske granice. Na granici će, rekao je Toić Sintić, Hrvatska dogodine imati 'više od šest tisuća policijskih službenika i pedesetak ophodnih brodova'.

'Revizija Schengenskog akcijskog plana u posljednjoj je fazi i koristit ćemo schengenske 'facility fondove' koji uključuju izgradnju i adaptaciju kapaciteta te nabavu preostale tehničke opreme za očuvanje vanjske granice', rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec.

Hrvatska je izgradila dva nova granična prijelaza prema Bosni i Hercegovini, Klek i Zaton Doli, a još traje postupak potpisivanja sporazuma o određivanju svih graničnih prijelaza s tom zemljom, kao i sporazuma o pograničnom prometu koji je usklađen s pravilima EU-a, rekao je Toić Sintić.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici ministarstava unutarnjih poslova, pravosuđa, financija, gospodarstva, predstavnici Vrhovnog suda i Državnog odvjetništva te policijski službenici mađarske policije i bosanskohercegovačke granične policije.(HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju