Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nismo od jučer'

'U posljednje vrijeme povijest se mitološki i ideološki kroji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj biskup Juraj Jezerinac pozvali su Hrvate katolike u BiH na okupljanje i zajedništvo tijekom hodočašća pripadnika oružanih snaga i redarstva BiH srednjovjekovnom kraljevskome gradu Bobovcu na tradicionalnoj molitvi za domovinu.

'Ovdje dolazimo kako bismo postali svjesni da nismo od jučer. Itekako je naše korijenje duboko, ne smijemo zaboraviti, jer vidimo u posljednje vrijeme da se lako ta povijest i mitološki i ideološki kroji', kazao je u propovijedi kardinal Puljić.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Molitvom se obilježava godišnjica smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kotromanić, jedne od najznačajnijih žena u povijesti srednjovjekovne Bosne. Kardinal Puljić pozvao je i međunarodnu zajednicu da prihvate Hrvate u BiH poručujući da ne mogu očekivati da će mijenjanti svoj vjerski i nacionalni identitet.

Bobovac - primjer vjerskog i narodnog jedinstva

Dodao je da je Bobovac u povijesti bio simbol razjedinjenosti Hrvata, no da je sada primjer vjerskog i narodnog jedinstva. U propovjedi je istaknuo kako Katarina treba Hrvatima katolicima biti uzor jer se nije bojala smrti niti brojnih izazova.

Monsinjor Juraj Jezerinac je prilikom svog prvog pohoda Bobovcu pozvao na jedinstvo i zajedništvo Hrvata u BiH, ukazavši na značaj uloge kraljice Katarine koja se borila za mir i zajedništvo u različitosti.

>> Jezerinac: Haag je ‘pokušaj pranja ruku’ sukrivaca za rat

Molitvi za domovinu kojoj tradicionalno hodočasti tisuće pripadnika Oružanih snaga BiH i pripadnika policije i vjernika na ostacima drevne kraljevske utvrde i grada Bobovca kod Vareša nazočilo je i više pripadnika iz hrvatske ratne škole 'Ban Josip Jelačić', ali i međunarodnih mirovnih snaga iz Austrije, Njemačke, Mađarske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene