Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Od danske kraljice

Josipović dobio odličje Reda slona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posjetu Hrvatskoj je danska kraljica Margareta II., kći kralja Fridrika IX. iz dinastije Schleswig-Holstein-Soenderburg-Gluecksburg.

Posjet danske kraljice Hrvatskoj bit će snažan poticaj jačanju odnosa dviju zemalja, a oni će tim posjetom dobiti jednu bolju i višu dimenziju, rekao je u utorak u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je zajedno sa svojom suprugom ugostio danski kraljevski par.

Pročitajte i ovo Danska kraljica formalno abdicirala - 7 Dan za pamćenje FOTO Deseci tisuća ljudi okupili se kako bi svjedočili povijesnom događaju: "Ovo je prvi put u 900 godina" Slika nije dostupna Predsjednik na odlasku Evo koga je Josipović odabrao za zadnji posjet u predsjedničkom mandatu

'Imali smo čast i zadovoljstvo ugostiti dansku kraljicu i njezinog supruga. Moram reći da je to jedan od onih posjeta koji jačaju odnose naših zemalja. Uvjeren sam da će odnosi naše dvije zemlje time dobiti jednu bolju i višu dimenziju', rekao je Josipović u izjavi novinara nakon susreta.

Kako je kazao, sukladno danskim političkom sustavu i običajima 'vodili smo razgovore o onim temama kojima se jača prijateljstvo i odnosi dviju zemalja'.

Danska kraljica Margareta II., kći kralja Fridrika IX. iz dinastije Schleswig-Holstein-Soenderburg-Gluecksburg, predstavlja zemlju u inozemstvu, ali nije politička osoba i ne daje političke izjave.

'Riječ je od zaista iznimno ugodnim i obrazovnim ljudima, ljudima dobre volje', rekao je hrvatski predsjednik te dodao: 'Počašćen sam posjetom'.

Danska kraljica danas počinje posjet Hrvatskoj

Njime je počeo četverodnevni državni posjet kraljevskog para Hrvatskoj koji se nastavio susretom s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom, a navečer će hrvatski predsjednički par ponovno na Pantovčaku biti domaćin danskim gostima na državnoj večeri.

Kraljica Margareta II. i predsjednik Josipović razmijenili su tijekom susreta najviša državna odličja - Josipović je dansku kraljicu odlikovao Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, a od Margarete II. dobio je dansko odličje Reda slona.

Danski par boravi u prvom državnom posjetu Hrvatskoj od njezine samostalnosti, a ranije su tek jednom zajedno boravili na hrvatskoj obali 1978. godine.

Uz današnje političke susrete, tijekom boravka sudjelovat će na nizu poduzetničkih, znanstvenih i kulturnih događaja u tri grada.

U srijedu, drugog dana posjeta, princ Henrik će sudjelovati na dansko-hrvatskom poslovnom forumu budući da je uz kraljevski par u Hrvatsku doputovalo i veće gospodarsko izaslanstvo.

'Siguran sam da će ovaj višednevni posjet danske kraljice biti snažan poticaj i za naše gospodarstvenike i za danske gospodarstvenike da se ojača suradnja a isto tako naravno da se ojačaju svi drugi vidovi suradnje između Danske i Hrvatske', rekao je Josipović.

Kraljica će u srijedu zajedno s predsjednikom biti nazočna regionalnom forumu o dijabetesu, a potom će kraljevski par tijekom poslijepodneva posjetiti i dva kulturna događaja, najprije predstavu u kazalištu Mala scena, hrvatsko-dansko-švedsku koprodukciju 'Zašto baš ja?', te na Zagreb filmu festivalu hrvatsko-dansku koprodukciju 'Itsi-Bitsi'.

U sklopu posjeta Zagrebu posjetit će i zagrebačku katedralu, crkvu sv. Marka, Gliptoteku HAZU-a gdje se održava izložba danske arhitekture pod naslovom "Kako smo živjeli – danska arhitektura od 1945. do 1975." te Etnografski muzej.

U nastavku posjeta kraljevski par posjetit će Koprivnicu, tvrtke Carlsberg i Hartmann, i zaključno Split.

Margareta II. i princ Henrik, ranije francuski diplomat pravog imena Henri Marie Jean Andre de Laborde de Monpezat putuju godišnje u prosječno dva državna posjeta i ove su godine prije Hrvatske bili u Kini.

Državni posjet pratit će i izložbe, predstave, projekcije, skupovi i seminari iz raznih područja kulture i umjetnosti.

'Očekujem da će nakon ovog susreta biti pojačan interes turista iz Danske za dolazak u Hrvatsku', rekao je Josipović, dodajući da je i princ Henrik nedavno bio na jedrenju u Hrvatskoj i da je i to jedna dobra preporuka za zemlju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene