Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Berislav Rončević ponovno na sudu

U ponedjeljak novo suđenje Rončeviću u 'slučaju kamioni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivica Bačić će u ponedjeljak, 27. svibnja, ponovno sjesti na optuženičku klupu zbog 'slučaja kamioni' koji je Vrhovni sud vratio na novo suđenje ukinuvši prvu presudu kojom su nekadašnji HDZ-ovi čelnici Ministarstva obrane osuđeni jer su kupnjom skupljih i lošijih kamiona za Hrvatsku vojsku državu navodno oštetili za 10,2 milijuna kuna.

Presudu kojom je Rončević nepravomoćno osuđen na četiri, a Bačić na dvije godine Vrhovni je sud ukinuo početkom travnja zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. U obrazloženju odluke navodi se da je prvostupanjski sud "štetu širokih razmjera" nastalu kupnjom Ivecovih kamiona utvrdio na hipotetičkom zaključku, odnosno tek na šansi ministarstva obrane da se ostvari povoljnija MAN-ova ponuda.

Novi postupak vodit će sudac zagrebačkog Županijskog suda Željko Horvatović, u javnosti poznat po presudi Branimiru Glavašu.

Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović ranije je izjavio zadovoljstvo zbog novog suđenja, ističući kako je uvjeren da će se u ponovljenom postupku dokazati da optuženici nisu počinili kaznena djela za koja ih se tereti.

"U predmetu ne postoji niti jedan dokaz koji može potvrditi donošenje osuđujuće presude", izjavio je Vilajtović Hini nakon što je Vrhovni sud srušio prvostupanjsku presudu.

Obrana je i u žalbenom postupku tvrdila da je presuda u "aferi kamioni" donesena uz niz zakonskih povreda i pod jakim političkim pritiskom, dok je tužiteljstvo bilo uvjereno da je presuda utemeljena, ali da su izrečene kazne preblage.

I prvi ministar osuđen nakon tzv. uskočke istrage od početka je tvrdio da je žrtva političkog progona bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića koji je "aferu kamioni" prvi spomenuo u predizbornoj kampanji 2005.

Rončević je isticao da nije bilo nepravilnosti pri nabavi 39 vojnih kamiona Iveco za 34,4 milijuna kuna. Optužbe da su Ivecovi kamioni bili za čak 10,2 milijuna kuna skuplji od cijene koju je na poništenom natječaju ponudila tvrtka "MAN Importer" odbacivao je, kao i njegova obrana, tvrdnjom da oni nisu udovoljavali propisanim NATO standardima.

Sudsko vijeće sutkinje Jasne Smiljanić srušenu je prvostupanjsku presudu, među ostalim, obrazložilo riječima da nositelji političke vlasti trebaju raditi u interesu države i građana, a ne pogodovati tvrtkama i štetiti državnom proračunu. (HINA)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj kamioni Obrana odbacila optužnicu: Lako ćemo dokazati nevinost Rončevića i Bačića Slika nije dostupna Suđenje će se ponoviti Afera kamioni: Vrhovni sud ukinuo presudu protiv Rončevića

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene