Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 godina rade na određeno

Krši li policija Zakon? Jedni se bore za veće plaće, a drugi za stalno radno mjesto: ''To je samo igra s ugovorima''

Šalter u policiji (Foto: Dnevnik.hr)
Šalter u policiji (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Šalter u policiji (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Sindikati se bore za veće plaće, no manji dio zaposlenih u policiji bori se za – stalno radno mjesto.

Naime, više od deset godina policija im produžuje ugovor o radu, a prema Zakonu o radu, smije im produžiti ugovor svega tri godine. Krši li policija Zakon?

Pročitajte i ovo Ilustracija Općina Stara Gradiška U šumi pronađen ženski leš Policija, ilustracija Drama na Črnomercu Lažno prijavio da je ispred trgovačkog centra postavljena bomba: Policija ga uhvatila

Radno mjesto u administraciji policijskih uprava mogima je asocijacija za sigurna primanja do mirovine. No 184 njihova zaposlenika, potvrđeno je za Dnevnik Nove TV iz MUP-a, na određeno je u prosjeku zaposleno čak deset godina i četiri mjeseca.

Nove ugovore iznova potpisuju svake godine. ''U tom ugovoru mijenja se samo radno mjesto, ostajemo unutar iste jedinice ili sektora. To je samo fiktivna promjena. Znači, nijedna od nas nije dobila novo radno mjesto. To je samo igra s tim ugovorima, ništa drugo'', ispričala je jedna zaposlenica MUP-a.

Mahom su u pitanju referentice s minimalnim primanjima. ''Žene se boje, naravno da se boje. Ima žena od 50 godina koja su i blizu mirovine. Kad ti svake godine moraš strepit hoćeš li dobiti produženje tog ugovora, ne možeš otići u banku dignuti kredit'', govori zaposlenica.

Dva suprotstavljena zakona

Žrtve su dvaju suprostavljenih zakona – Zakona o radu, koji ne dopušta više od tri godine rada uz ugovor na određeno, te Zakona o državnim službenicima, koji obvezuje raspisivanje natječaja.

''Potreba za tim radnim mjestima je prevelika, ali natječaja nema, pa se samo mijenjaju nazivi radnih mjesta. To nisu uhljebi, to su većinom žene koje odgovorno rade svoj posao'', objašnjava Eugen Ujević, glavni povjerenik Nacionalnog sindikata policije za Split.

Iz MUP-a kažu je u planu raspisivanje natječaja. ''Prema dostupnim financijskim sredstvima, kao i procjeni potreba, planiramo tijekom 2020. godine raspisivati natječaje za popunu slobodnih radnih mjesta za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme'', stoji u odgovoru Ministarstva unutarnjih poslova.

Regirala i pučka pravobraniteljica

''Prošli natječaj na pola radnih mjesta došli su ljdudi izvana koji nikad nisu radili na tim radnim mjestima'', kaže zaposlenica MUP-a.

Zbog ovakvih je slučajeva reagirala i pučka pravobraniteljica. ''Trebalo bi dogovoriti na koji način uskladiti sve te odredbe, a da ne idu na štetu niti službenika niti radnika. I naš Zakon o radu govori da bi ugovori o radu na određeno vrijeme trebali biti izuzetak. Međutim, to u praksi ipak nije tako'', ističe Lidija Lukina Kezić, zamjenica pučke pravobraniteljice. No svaki šesti ugovor u Hrvatskoj je upravo takav.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene