Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održana ceremonija

Nakon 17 godina na Markov trg se vratila smjena straže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U podne se ispred zgrade Vlade održala ceremonija Velike smjene straže na kojoj je sudjelovao i premijer Andrej Plenković.

12:22 - Završila je ceremonija smjene straže te se nastavlja obilježavanje Dana Oružanih snaga RH.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

11:55 - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović donijela je u prigodi 26. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i dana Hrvatske kopnene vojske na na prijedlog ministra obrane odluke o promicanjima, odlikovanjima i pohvalama za pripadnice i pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Iz Ureda predsjednice priopćeno je kako je ukupno u činove promaknuto 108 pripadnika Oružanih snaga, odnosno 1 general, 20 časnica i 87 časnika i pohvaljeno 7 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U čin general-bojnika promaknut je brigadni general Miroslav Kovač, u čin brigadnog generala brigadiri Senad Fejzić, Tihomir Kundid i Perica Turalija te u čin komodora kapetan bojnog broda Ivo Raffanelli.

Promaknuto je 6 pukovnika u čin brigadira (od njih 1 pukovnica u čin brigadirke) i 1 kapetan fregate u kapetana bojnog broda.

U čin brigadira/kapetana bojnog broda promaknuta je pukovnica: Lidija Frigelj; pukovnici: Bruno Bešker, Stanko Hrženjak, Mario Mavretić, Rajko Perić, Milan Vrbanc i kapetan fregate: Antun Flegar.

Dvanaest bojnika promaknuto je u čin pukovnika i 1 kapetan korvete u čin kapetana fregate (od njih 3 bojnice u čin pukovnice),

Trinaest satnika u čin bojnika i 2 poručnika bojnog broda u čin kapetana korvete (od njih 1 satnica u čin bojnice). U čin viših časničkih činova promaknuto ukupno 35 časnika od kojih je 5 žena.

Četrdestdva natporučnika promaknuta su u čin satnika, 8 poručnika fregate u čin poručnika bojnog broda (od njih 6 natporučnica u čin satnice i 1 poručnica fregate u čin poručnice bojnog broda), 2 natporučnika vojna specijalista u čin satnika vojnog specijalista (od njih 1 natporučnica vojni specijalista u čin satnice vojnog specijalista).

Sedam poručnika promaknuto je u čin natporučnika (od njih 1 poručnica u čin natporučnice), 9 poručnika vojnih specijalista u čin natporučnika vojnog specijalista (od njih 5 poručnica vojnih specijalista u čin natporučnice vojnog specijalista).
U činove nižih časnica/časnika promaknuto ukupno 68 časnika od kojih je 5 žena.

Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovne zapovjednice pohvaljeni su: brigadir Jugoslav Jozić, kapetan bojnog broda Joško Šantić, pukovnik Mirko Bošnjak, pukovnik Zoran Lipošćak, pukovnik Damir Perak, bojnik Pavo Kelava i desetnik Damir Sertić.
 

7:26 - Nakon 17 godina na Markov trg se vraća smjena straže. Smjena će biti svake subote, blagdane i praznike točnu u podne.

Na ceremoniji Velike smjene straže bit će nazočni predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Davor Ivo Stier.

U ceremoniji sudjeluju pripadnici Počasno zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH). Počasno-zaštitna bojna pristožerna je postrojba Glavnog stožera OS RH zadužena za izvršavanje protokolarnih i ceremonijalnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha - Predsjednice Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Republike Hrvatske te zaštite i osiguranja vrhovne zapovjednice OS.

U povodu Dana oružanih snaga na Trgu bana Jelačića održat će se prigodni program Počasno-zaštitne bojne i Orkestra OS RH kojemu će, među ostalima, prisustvovati i potpredsjednici Sabora akademik Željko Reiner i Milijan Brkić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene