Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prepucavanja' oko pitke vode

Nakon više od desetljeća čekanja 'žednom' Podgoraču obećan vodovod za 15 dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema najnovijim informacijama koje je dobio Dnevnik Nove TV državni tajnik Ministarsva regionalnog razvoja obećao je mještanima vodovod u roku od 15 dana.

Nakon što smo se jučer u Dnevniku Nove TV javili iz mjesta Podgorač, čijih dvije tisuća stanovnika već danima nema vode, predsjednik i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ivo Josipović digao je vojsku i poslao pomoć. Danas cijeli dan stižu kontradiktorne informacije o tome tko je mještanima Podgorača poslao vojsku. No najvažnije je da je voda konačno stigla.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba Cape Town (Foto: Guliver/Thinkstock) Vode ima - do travnja! Alarmantna situacija: Ovo bi mogao biti prvi glavni grad na svijetu koji će ostati bez vode

Jučer je načelnik Goran Đanić upozorio kako općini Podgorač prijeti zaraza. 'Ovo može biti katastrofa velikih razmjera i pojave nekih bolesti, jer uzimamo pitku vodu s cisterna za nepitku vodu', kazao je Goran Đanić, HNS-ov načelnik općine Podgorač.

Od bunara do bunara vodu su prevozili cisternom lokalnog DVD-a. Na apele općine da im se pošalju dvije cisterne koje će prevoziti pitku vodu nitko nije odgovorio.

'Ne mogu vjerovati da se u cijeloj Hrvatskoj ne mogu naći dvije cisterne da nam se dostave na raspolaganje u općinu Podgorač dok je suša. Ovim putem pozivam odgovorne u ministarstvima i Vladu da nam pomogne, jer je situacija kritična', kazao je načelnik. 

Đanić je danas objavio kako je na molbe za pomoć reagirao je predsjednik Ivo Josipović odobrivši uključivanje Hrvatske vojske, pa će danas s pet cisterni pitka voda biti dopremljena i građani je više neće morati plaćati.

No iz Vlade tvrde su cisterene u 'žedno' mjesto slali još u petak, ali načelnik je njihovu pomoć odbio.

'Pomoć smo tražili na svim mogućim adresama, od Vlade do resornih ministarstava. Na molbu je reagirao predsjednik Ivo Josipović koji je zbog alarmantne situacije s pitkom vodom u našoj općini odobrio uključivanje Hrvatske vojske. Dojave o potrebama u Općini primamo do 16 sati i vjerujemo da će ta pomoć uvelike olakšati našu tešku situaciju', rekao je načelnik Đanić.

Na tvrdnje iz Vlade da je odbio njihove cisterne u petak, kratko odgovara: Neka mi netko samo objasni zašto bi to uradio?, Zašto bi odbio pomoć, pa nisam nikako mogao znati da će se nakon što cijela situacija bude objavljena u medijima angažirati predsjednik i u pomoć nam poslati vojsku.

MORH: Poslali smo pomoć nakon konzultacija s Vladom

No nedugo nakon te izjave reagirao je MORH. Ministarstvo obrane, priopćilo je da je upravo uz konzultacije s predsjednicom Vlade odlučilo uputiti pripadnike Oružanih snaga RH i cisterne za vodu kao pomoć općini Podgorač, stoga nije točna izjava načelnika te općine, kako Vlada i resorna ministarstva nisu reagirala.

Upravo je na zahtjev općine Podgorač reagirano, te su pripadnici Oružanih snaga RH s opremom i vozilima, temeljem naloga ministra obrane Davora Božinovića, a sukladno Zakonu o obrani, upućeni na teren u pomoć lokalnom stanovništvu u opskrbi vodom, ističe se u priopćenju Službe za odnose s javnošću i informiranje MORH-a.

Vojska  puni bunare

Četiri cisterne su već danas započele s radom, a tijekom sutrašnjeg dana, očekuje se kako će na područje općine Podgorač doći i peta cisterna, a ukaže li se potreba i više.

Vojska s cisternama ide od kućanstva do kućanstva i bunare puni vodom. Nakon što ih isprazne po novu 'pošiljku' vode idu u našićku vojarnu. Zbog nezapamćenih suša i vrućina očekuje se kako će vojska u općini Podgorač ostati najmanje 30 dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene