Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U nigerijskim se vodama održavaju godišnje vojne vježbe organizirane radi borbe protiv pirata.


Vježbe će pomoći marincima u borbi protiv pirata, kradljivaca nafte s mora, krijumčara i u drugim sigurnosnim izazovima na moru, javlja AP. Zemlje koje sudjeluju u ovoj vježbi su Nigerija, Benin, Gabon, Kamerun, Kongo, Togo, SAD, Španjolska i Belgija.

Vezani članci Teretni brod Glarus (Foto: Massoel Shipping) Pirati oteli 12 pomoraca, među njima i Hrvata! ''Kompanije to rješavaju bez puno buke i na brzinu'' Crnogorac snimio napad pirata (Screenshot You Tube) Crnogorac snimio napad opasnih pirata: "Ispalili smo na njih 3 rakete"

Jučer su pirati napali brod u vodama Nigerije već drugi puta u posljednjih nekoliko dana, međutim, zahvaljujući vježbama na moru, ubrzo ih je svladala jedna od mornarica koja je sudjelovala u vježbama. Pirati su otvorili vatru na nigerijski tanker u blizini luke Harcurt, rekao je Noel Choong koji vodi Međunarodni pomorski ured u Kuala Lumpuru.

>> NATO neutralizirao dva piratska broda u Indijskom oceanu

Vježba kodnog imena Obangame Ekspres 2012., održava se tjedan dana i cilj joj je poboljšati suradnju vojski kako bi se zajedničkim snagama borili protiv zločina na moru.

>> Gusari kod Benina oteli ciparski tanker

Od 2010. godine, sve je više pirata i naoružanih pljačkaša u Gvinejskom zaljevu. Međunarodna pomorska organizacija, u svom godišnjem izvještaju navela je kako su vode zapadne Afrike, jedno od šest područja na kojima pirati učestalo napadaju. Statistika Ujedinjenih Naroda pokazala je da se 2011. u devet zemalja dogodilo 65 napada pirata, dok je godinu dana ranije zabilježeno njih 45.