Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesna mrlja

U ovom logoru smrti ubijani su svi, pa i 20 tisuća djece do 14 godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika "Cvijet" u Spomen području Jasenovac započelo je danas obilježavanje 69. obljetnice proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac u kojem je u 1.337 dana njegova postojanja ubijeno više od 83 tisuće osoba.

Uz preživjele logoraše, komemoraciji nazoči državni vrh - predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović, predstavnici diplomatskog zbora, crkvenih zajednica, nacionalnih manjina, antifašističkih udruga, gosti iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Objava na Facebooku Milanović poručio: "Hrvatska ne može podnijeti još četiri godine Plenkovićeve vlasti" Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika

Nikada se više ne ponovio takav zločin, poručili su preživjeli logoraši u razgovoru s novinarima. Zajednička je to poruka i svih danas okupljenih u Jasenovcu.

Komemoracija se održava u znak sjećanja na 22. travnja 1945., dan proboja zatočenika iz jasenovačkog logora te u počast stradalim i preživjelim zatočenicima tog najvećeg koncentracijskog logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Josipović u Jasenovcu: U našim udžbenicima nije napisana puna istina o II. svj. ratu!

Od 1073 logoraša, koliko ih je 22. travnja 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo stotinjak. Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni.

Istog dana 1945., počeo je i proboj zatočenika Kožare, dijela logora u mjestu Jasenovcu. Od 167 zatočenika, proboj je preživjelo njih 11.

Koncentracijski logor Jasenovac od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945., bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Do sada je utvrđeno da je na desetak lokaliteta toga logorskog kompleksa ubijeno više od 83 tisuće osoba, od čega više od 20 tisuća žena te 20.101 dijete do 14 godina. Žrtve su bile Srbi, Romi, Židovi, Hrvati, antifašisti.

Iako Javna ustanova Jasenovac stalno radi na utvrđivanju broja žrtava, njihov konačan broj ostat će nepoznanica jer su mnogi od logoraša ubijeni čim su dovedeni, prije nego što su bili evidentirani.

Nazočnima na današnjoj komemoraciji obratit će se predsjednica Upravnog vjeća Spomen-područja Jasenovac Nataša Matušić, predsjednici Republike i Sabora Josipović i Leko te premijer Milanović. Na kraju komemoracije bit će položeni vijenci i održana molitva predstavnika vjerskih zajednica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene