Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve unutar 24 sata

U Opatovcu niknulo šatorsko naselje za izbjeglice: 'Moram reći da izgleda impresivno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Opatovcu je završeno šatorsko naselje. S tog mjesta za Izvanredne vijesti Nove TV javio se Andrija Jarak.

Šatorsko naselje završeno je unutar 24 sata i spremno je za dolazak ljudi. U njemu će izbjeglice imati sve uvjete dostojne čovjeka. U naselju je podignuto 200 vojnih šatora, a svaki je kapaciteta je 26 osoba. U svaki je plan smjestiti po 22 ljudi. Kako javlja Andrija Jarak spremni su i sanitarni čvorovi i čvorovi za higijenu. U svakom šatoru su pokrivača i vojnički ležajevi, a spremna je i hrana za ljude koji bi u tom naselju mogli, prema planovima, boraviti. Osim toga na tom je mjestu i jedna zgrada, na samom ulazu, u kojoj će se vršiti registracija izbjeglica, na tom će mjestu biti uzeti njihovi osobni podaci, te fotografije. 'Sve je, onako, vojnički posloženo i moram reći da izgleda impresivno', rekao je Andrija Jarak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema - Migrantska kriza UŽARENA TELEFONSKA LINIJA Predsjednica razgovarala sa slovenskim kolegom Slika nije dostupna Mađarski premijer o izbjegličkoj krizi 'Europa je trenutno bogata i slaba što je moguća najopasnija kombinacija'

Katarina Zorić, glasnogovornica Crvenog križa, u razgovoru za Dnevnik Nove TV rekla je kako je šatorsko naselje podignuto uz velike napore, no da sadrži zaista sve potrebne uvjete za nekoliko dani boravka. Osigurana je i psiho-socijalna pomoć za iznjeglice, a Katarina Zorić je dodala kako ima i dovoljno hrane, te da misli da s tim neće buti problema, zahvalivši još jednom brojnim donacijama koje su uz robne rezerve znatno poboljšale situaciju.

UŽIVO - Mađari postavili čelična vrata na granicu; Na Harmici policija među izbjeglice bacila sprej za samoobranu

ISTRAŽIVANJE DNEVNIKA NOVE TV - Doznajemo što Hrvati zaista misle o izbjeglicama

'U Tovarniku je proteklih nekoliko sati bilo malo teško, zbog kiše koja je padala. iako smo podijelili oko 1.000 kabanica to nije bilo dovoljno, a među izbjeglicama je i puno male djece. No sada će se uskoro ta situacija riješiti preseljenjem izbjeglica u ovom šatorskom naselju', rekla je Katarina Zorić. Dodala je kako su zadovoljni suradnjom i s lokalnom zajednicom.

Na pitanje hoće li to biti dovoljno za ono što nas očekuje slijedećih sati i dana, rekla je 'to nitko ne može znati. Situacija se mijenja iz minute u minutu i nezahvalno je davati bilo kakve prognoze'.

Kako izvještava Andrija Jarak policija će dosta strogo nadzirati šatorsko naselje, popravlja se ubrzano i rasvjeta, pa neće biti jednostavno niti izaći niti ući u šatorsko naselje. Ideja izgradnje šatorskog naselja je da rastereti Tovarnik, da ta mala zajednica može normalno nastaviti svoje živote. To će se ovim šatorskim naseljem, kapaciteta za oko 4.000 ljudi, i ispuniti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene