Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S Novom godinom stižu i nova pravila, a na snagu će stupiti i niz zakona i zakonskih promjena.


Umjesto jedinstvenog matičnog broja institucije su dužne tražiti i OIB. Promjene su i u Zakonu o radu, a zaposlene može veseliti da umjesto 18 sada imaju najmanje 4 tjedna godišnjeg odmora. Iako je Zakon o radu izmijenjem, sindikati smtraju da su promjene nedovoljne. Loša vijest za zaposlene na određeno je da i dalje moraju čekati 3 godine za stalno zaposlenje, a dobra je da trudnice neće raditi noću. 'Poslodavac ne smije odrediti noćni rad trudnici osim ako trudnica takav rad zatraži' izajavio je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Vezani članci Biciklist, ilustracija Vikend rekorder: 58-godišnjak vozio bicikl s 4,84 promila alkohola u krvi Kamion Vozio teretnjak ''dobro pod gasom'': Napuhao 3.06 promila, sada mu prijeti kazna od 20.000 kuna

Svi koji se spremaju u inozemstvo dobra vijest je da se umjesto dosadašnjih 300 kuna preko carine u zemlju može uvesti nekomercijalne robe u vrijednosti od 1000 kuna. Uvode se i trošarine na alkoholna pića, duhanske proizvode i naftne derivate, ali i porez na dobitak u igrama na sreću od 20 posto na dobitak veći od pola milijuna kuna. Primjerice od dosadašnje rekordne isplate na lotu od 44 milijuna kuna igrač bi dobio 35, a država 8,7 milijuna.

Građanima su svakako najzanimljivije promjene u Zakonu o radu, oporezivanju dobitka u igrama na sreću, ali morat će i prekopati ladice u potrazi za Osobnim identifikacijskim brojem. Stizao je na kućne adrese početkom prošle godine, a od ove je OIB u upotrebi u platnom prometu i poreznim prijevama. Gdje je trebao JMBG od sada će trebat i OIB i kako vas na šalterima činovnik ne bi iznenadio svakako prekopajte ladice.

Provjerite i u čarape. Ako vaše novčanice od 200, 100 i 50 kuna imaju ovakav datum nema straha, ali ako su izdane 31. listopada 1993. više ne vrijede. Bez panike, zamijeniti ih možete u Hrvatskoj narodnoj banci.