Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Institucije dužne tražiti OIB

U Novu smo ušli s novim zakonima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S Novom godinom stižu i nova pravila, a na snagu će stupiti i niz zakona i zakonskih promjena.

Umjesto jedinstvenog matičnog broja institucije su dužne tražiti i OIB. Promjene su i u Zakonu o radu, a zaposlene može veseliti da umjesto 18 sada imaju najmanje 4 tjedna godišnjeg odmora. Iako je Zakon o radu izmijenjem, sindikati smtraju da su promjene nedovoljne. Loša vijest za zaposlene na određeno je da i dalje moraju čekati 3 godine za stalno zaposlenje, a dobra je da trudnice neće raditi noću. 'Poslodavac ne smije odrediti noćni rad trudnici osim ako trudnica takav rad zatraži' izajavio je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija Slika nije dostupna Imate dadilju ili čistačicu na crno? Kazna i vama i njima! Za 'fuš' kazna i do 50.000 kuna

Svi koji se spremaju u inozemstvo dobra vijest je da se umjesto dosadašnjih 300 kuna preko carine u zemlju može uvesti nekomercijalne robe u vrijednosti od 1000 kuna. Uvode se i trošarine na alkoholna pića, duhanske proizvode i naftne derivate, ali i porez na dobitak u igrama na sreću od 20 posto na dobitak veći od pola milijuna kuna. Primjerice od dosadašnje rekordne isplate na lotu od 44 milijuna kuna igrač bi dobio 35, a država 8,7 milijuna.

Građanima su svakako najzanimljivije promjene u Zakonu o radu, oporezivanju dobitka u igrama na sreću, ali morat će i prekopati ladice u potrazi za Osobnim identifikacijskim brojem. Stizao je na kućne adrese početkom prošle godine, a od ove je OIB u upotrebi u platnom prometu i poreznim prijevama. Gdje je trebao JMBG od sada će trebat i OIB i kako vas na šalterima činovnik ne bi iznenadio svakako prekopajte ladice.

Provjerite i u čarape. Ako vaše novčanice od 200, 100 i 50 kuna imaju ovakav datum nema straha, ali ako su izdane 31. listopada 1993. više ne vrijede. Bez panike, zamijeniti ih možete u Hrvatskoj narodnoj banci.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene