Oštećeni američki helikopter (Foto: Dnevnik.hr)
Oštećeni američki helikopter (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

U nedjelju je u nevremenu koje je zahvatilo zadarsko područje oštećen američki helikopter. Uništen je i hangar u kojem su smješteni novi helikopteri Kiowa. MORH o tim događajima nije izvijestio, ali je odgovorio na upit portala DNEVNIK.hr.


Američki helikopter Black Hawk nalazio se u vojnoj bazi u Zemuniku, a tamo je vjerojatno ostao nakon neke vojne vježbe održane ranije. Kako doznajemo, u oluji koja je u nedjelju zahvatila to područje helikopteru je slomljena lopatica.

Vezani članci Helikopter 58 D Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ilustracija Helikopteri Kiowa Warrior ponovno lete, istraga o padu još nije gotova Helikopteri - 2 Let iz helikoptera nije sniman, istraga pada letjelice mogla bi potrajati i do godinu dana

Nevrijeme je u bazi uništilo i hangar, u kojem su smješteni novi helikopteri Kiowa, pa su dan kasnije sve helikoptere prebacili u hangar protupožarne eskadrile. Njihovim posadama, pilotima kanadera i zračnih traktora već duže obećavaju nove hangare, ali to je na čekanju.

Iako MORH izvještava javnost i o manje važnim informacijama (poput one da je Klapa HRM-a pobijedila na Splitskom festivalu), o ovim događajima MORH nije objavio baš – ništa.

Na upit portala DNEVNIK.hr stigao je odgovor MORH-a:

vezano za Vaš upit, možemo Vas izvijestiti kako je tijekom snažnog nevremena na zadarskom području u nedjelju, 7. srpnja 2019. došlo do oštećenja krovišta na hangaru Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku. Pod udarima vjetra polomljeno je drveće i nekoliko stupova rasvjete te je nastalo manjih oštećenja na zgradama.
Iz sigurnosnih razloga, svi helikopteri iz oštećenog hangara premješteni su preventivno u drugi hangar, a odmah se krenulo i s postupkom sanacije nastale štete. Niti jedan zrakoplov koji koristi postrojba 93. zrakoplovne baze tom prigodom nije oštećen niti je itko od djelatnika ozlijeđen.
Vezano za navod o oštećenju američkog helikoptera, ljubazno molimo da se obratite Veleposlanstvu SAD-a u Republici Hrvatskoj.