Pomicanje sata (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Pomicanje sata (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U nedjelju 28. listopada u 3 sata ujutro završava ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag, te počinje zimsko računanje vremena.


Državni zavod za mjeriteljstvo priopćio je u ponedjeljak da ljetno računanje vremena, koje je ove godine počelo 25. ožujka, završava ovu nedjelju, 28. listopada.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca EK poziva AstraZenecu da ispuni svoje obveze: "Odbacujem logiku 'tko prvi dođe njegovo je', to može funkcionirati u mesnici, ali ne i kada su u pitanju potpisani ugovori" Sat (Foto: Getty Images) I vas se pita: Što mislite o pomicanju sata možete odgovoriti u upitniku Europske komisije

Računanje vremena pomiče se za jedan sat unatrag, tako da se 3 sata i 00 minuta računa kao 2 sata i 00 min, odnosno da se kazaljka sata pomakne za jedan sat unatrag. Zimsko računanje vremena trajat će do 31. ožujka 2019. godine.

Podsjetimo, sezonsko pomicanje sata na ljetno i zimsko računanje vremena ukida se već od sljedeće godine. Posljednji put satove ćemo pomaknuti 2019. godine, ili u ožujku ili u listopadu, ovisno o tome odlučimo li se za zimsko ili ljetno računanje vremena.

Europska komisija objavila je prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji u 2019. godini, dajući državama članicama slobodu da odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Zemlje članice same će izabrati hoće li prijeći na tzv. ljetno vrijeme cijele godine ili će se vratiti na ono kakvo je bilo prije uvođenja ljetnog računanja vremena (tzv. zimsko vrijeme).

U anketi Europske komisije provedenoj o tome od srpnja do kolovoza sudjelovalo je rekordnih 4,6 milijuna ljudi i većina se izjasnila protiv pomicanja kazaljki. (MT/Hina)