Obavijesti Video Pretražite Navigacija
preokret!

KARAMARKO OTIŠAO SA SASTANKA 'Ja ovaj dokument ne mogu potpisati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ja kao čovjek to ne mogu', rekao je po izlasku sa sastanka u središnjici MOST-a Tomislav Karamarko.

20:11 - Kad je Karamarko izlazio rekao da izgleda da će druga strana vjerojatno potpisati. Pretpostavljamo da se ne bi zadržali ovoliko da i oni namjeravaju odbiti. Dogovaraju li se konkretna imena znat ćemo kada sastanak završi, izvijestila je ispred središnjice Mosta reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Karamarko OBJASNIO IPAK ŽELE DALJE 'Nisam Milanović da svaki dan mijenjam svoje stavove zbog fotelje' Slika nije dostupna Nakon sastanka MOST predložio sporazum, HDZ i SDP odbili ga odmah potpisati

19:20 - 'Ja kao čovjek to ne mogu', rekao je po izlasku sa sastanka u središnjici MOST-a Tomislav Karamarko rekavši kako neće potpisivati dokument te kako je napustio sastanak ostavivši SDP i MOST da pregovaraju.

Karamarko je sa sastanka izišao 15-ak minuta nakon njegova početka. Rekao je da dokument nije mogao potpisati i da se s ugledom svoje stranke ne može poigravati jer za to nema mandat.

'Nije bitno što će biti, novi izbori ili ne, želim mirno pogledati u oči svim svojim članovima i građanima', rekao je Karamarko. Nije, kaže, mogao ući u tripartitnu vladu s SDP-om.

'Sad da potpišem da s njima mogu ići u vladu, zajedno sjediti za stolom na način da zajedno radimo, to je nemoguće, ja bih sam sebe negirao kao čovjeka, svoju stranku koja ima svoja načela', kaže Karamarko kojem 'nije potrebna fotelja'.

'Potrebno mi je da ostanem svoj, da moja stranka ostane svoja, autentična', kaže Karamarko.

Govoreći o SDP-u rekao je da oni sve potpisuju jer je 'potrebno zadržati fotelje, zadržati mjesta'.

'Ovo je sve bilo jako brzo, izišli smo, popili smo čašu mineralne popričali malo, izrekli što smo imali izreći', rekao je o sastanku Karamarko koji će se, poručio je, boriti za svoju poziciju u stranci s kojom je, kaže, zadnje ti i pol godine ostvario samo pobjede. 

Pao mu kamen sa srca

Karamarko je objasnio da sukladno odlukama Predsjedništva HDZ-a i svojoj savjesti ne može bianco potpisati dokument Mosta, ocijenivši ga neuređenim ugovorom o raspodjeli plijena i fotelja.

'Smatramo da je to jedan neuređeni i razbarušeni ugovor o koaliciji u kojem ne postoje nikakvi mehanizmi i ništa se ne zna. Sve se svodi na raspodjelu plijena, podjelu fotelja čak i u javnim poduzećima itd.", istaknuo je Karamarko u izjavi za Hinu nakon što je izišao sa sastanka u prostorijama Mosta.

Karamarko je podsjetio kako su rekli da se nakon izbora pobjednik ne smije ponašati kao netko tko dijeli ratni plijen - dobiva ili uzima. To nije dobro, kazao je. Istaknuo je i da ne može surađivati s strankom koja je četiri godine uništavala Hrvatsku, koja negira vrijednosti na kojima počiva hrvatska država, koja za branitelje govori da su smrdljivci, u Vukovaru uvodi ćirilicu, za njih je Hrvatska slučajna država - kako ću s njima biti u koaliciji, upitao se.

'Ne dopušta mi savjest i Bogu hvala da moje Predsjedništvo obiluje ljudima koji imaju svoju savjest i ponos. Sretan sam jer mi je pao kamen sa srca. Ti pregovori su bili mučni i na kraju se sve svodi na fotelje. Ne treba nam nikakva fotelja, bitno je kao čovjek hodati po cesti', rekao je Karamarko.

19:00 - Predsjedništvo SDP-a je u subotu navečer donijelo je odluku o jučerqašnjem prijedlogu Mosta za potpisivanjem sporazuma o tripartitnoj vladi na čelu s nestranačkim premijerom ili kandidatom Mosta, izjavio je novinarima nakon sjednice potpredsjednik stranke Zlatko Komadina. A glasi li odluka 'da' ili 'ne', Komadina nije želio reći.

18:59 - Točno u 19 sati počinje ključni sastanak Petrov - Karamarko - Milanović koji zajedno sa suradnicima trebaju dogovoriti tko je mandatar za sastav nove Vlade te potpisati sporazum o tome kako bi ta vlada izgledala.

Odgovarajući na pitanje hoćemo li večeras doznati ime manadata, čelnik Mosta Božo Petrov rekao je da to ne zna i da to ne ovisi o njima 'kao što nije ovisilo ni ovih pet tjedana'.

'Mi ćemo vidjeti što će večeras reći jedna i druga koalicija, na temelju tih odgovora možemo bilo što dalje zaključivati', rekao je Petrov.

Novinare je zanimalo hoće li prihvatiti ako njega predlože za mandatara.

'Trenutno o mandataru ne razgovaramo, razgovaramo o onome što su oni komunicirali zadnjih tjedan dana. Tek kad na to dobijemo jasne izjave moći ćemo govoriti dalje', kaže.

Ivan Lovrinović rekao je uoči sastanka da ćemo večeras vidjeti jesu li SDP i HDZ uistinu mislili ozbiljno kada su izjavljivali da su spremni na zajedničku vladu i nestranačkog premijera.

'I ukoliko to prihvate mi ćemo sve ostalo vrlo brzo riješiti', rekao je.Na pitanje podržava li Petrova kao budućeg premijera odgovorio je 'kako da ne'.

18:08 - Nakon još jednog sastanka o reformama u Mostu Branko Grčić rekao je da je sastanak prošao u raspravi o ključnim prioritetima u dva područja, poduzetništvu i obrazovanju i znanosti. Mišljenja je da su se tu manje više sporazumjeli, te da nastavljaju razgovarati o drugim područjima. Kaže i da nema puno 'nekakvih konfliknih i spornih situacija', te da će razgovarati još o konkretnim mjerama poput poreza na dividendu, ali to, kaže, ne može biti prepreka suradnji.

Ivana Maletić (HDZ) rekla je kako su imali nastavak programskih razgovora te da se slažu u tome što nam treba ubuduće.

No, Željko Reiner rekao je da u puno stvari nisu postigli potpuno suglasje, ali da će o tome više reći kad završe pregovori. Ima više kamena spoticanja, rekao je, a koji su to otkrit će na kraju pregovora.

Juro Martinović iz Mosta kaže da nesuglasja nema.

'Nisam siguran da je rekao da ima kamena spoticanja s obzirom da ih u dvorani u kojoj smo sjedili i razgovarali nije bilo', prokomentirao je novinarima tvrdnju Željka Reinera da postoji više kamena spoticanja. Navodeći teme o kojima su razgovarali rekao je da su to znanost i obrazovanje, pravosuđe, energetika i poduzetništvo.

Razgovori bi se trebali nastaviti u ponedjeljak ujutro.

14.50 - Tema današnjeg sastanka stručnih timova Mosta, Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste su poduzetništvo, energetika, pravosuđe te znanost i obrazovanje dok su pitanja izbornog zakonodavstva, vanjske politike i nacionalne sigurnosti odgođena.

Sudionici su na sastanak dolazili u dobrom raspoloženju. Robert Podolnjak iz MOST-a kazao je da će danas završiti stručni dio s obzirom da su koalicije svoje odgovore na zahtjev MOST-a poslale odvojeno te da je bilo određenih razlika.

'Sada to moramo uskladiti, mi ipak razgovaramo o tripartitnoj vladi i dogovaramo ono što je zajedničko. Sda radimo prvi dio za program Vlade, a navečer će se razgovarati o političkom dijelu. Ako sve to bude uspješno okončano, imat ćemo reformske i političke preduvjete Vlade praktički gotove', kazao je Podolnjak novinarima uoči sastanka.

Kazao je kako su oni optimisti, a na pitanje bi li sve moglo biti završeno večeras i bi li Hrvatska mogla imati novog mandatara odgovorio je: 'Čelnici su po prvi puta sjeli za isti stol, razgovarali i pregovarali, zašto ne bismo bili optimisti.'

Željko Reiner iz HDZ-a ipak nije toliko optimističan te je kazao kako će trebati bar još jedan ili dva sastanka.

'Razgovarat ćemo sada o tehničkim a ne političkim pitanjima. Neka su pitanja vrlo značajna a još ih nismo ni taknuli', izjavio je.

SDP-ovac Branko Grčić na sastanak je došao s predstavnicima SDSS-a a to, kaže, samo znači da su partneri SDP-a uz njih.

Drugi SDP-ovac Gordan Maras na pitanje tko će biti novi mandatar se našalio:

'Mislite da ja dajem mandat pa da znam.'

Je li dogovor moguć? 'Svi smo mi optimisti,' odgovorio je Maras.

12:19 - Predsjedništvo HDZ-a će u subotu u podne, a Predsjedništvo SDP-a u 17 sati odlučiti hoće li potpisati Sporazum o sudjelovanju u tripartitnoj vladi koju predlaže Most.

12:15 - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u subotu za HRT da na jučerašnjim pregovorima između Mosta, HDZ-a i SDP-a nije bilo riječi o podjelama mjesta u tripartitnoj vladi, dodavši da su o tome razgovarali samo na nekakvoj principijelnoj razini i iznosili možebitne probleme.

 "Ne, nije bilo riječi o tome. Mislim da će danas više biti riječi o tome", rekao je Karamarko ispred središnjice HDZ-a, uoči sastanka Predsjedništva HDU-a, upitan je li u petak na pregovorima bilo riječi o podjeli ministarstava ako se dogovore o tripartitnoj Vladi.

Ocijenio je kako su sinoćnji razgovori u sjedištu Mosta protekli u lijepom tonu, te naglasio da su tu situaciju postavljali na principjelnu razinu, izražavali možebitne probleme.

Smatra i da je oko dva sata razgovora premalo za to i razgovori će se nastaviti i danas.

"Želim biti optimista i vidjet ćemo što će biti ", rekao je.

Karamarko je ponovio kako je od samog starta iskazivao skepsu na mogućnost i kvalitetno funkcioniranje tripartitne vlade, ali i da je uvijek bio otvoren za razgovore o njoj.

8:00 - U ime Mosta nezavisnih lista, sastanku na temu poduzetništva, energetike, izbornog zakonodavstva, pravosuđa, znanosti i obrazovanja, nazočit će Jasna Matulić, Slaven Dobrović, Robert Podolnjak, Juro Martinović i Ivan Tomljenović, objavio je u subotu Most nezavisnih lista na svojoj Facebook stranici.

U 19 sati, neslužbeno se doznaje, trebao bi se održati novi sastanak čelnika Mosta, Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste o definiranju mandatara za sastav vlade.

Kako je u petak navečer najavio čelnik Mosta Božo Petrov, nakon toga sastanka trebalo bi biti sve riješeno.

Božo Petrov je, naime, po završetku sinoćnjeg sastanka sa čelnicima HDZ-ove i SDP-ove koalicije, Tomislavom Karamarkom i Zoranom Milanovićem, izjavio da je sastanak bio pozitivan te kako očekuju da će se 'stvari razriješiti u iduća 24 sata'.

"Razgovori se nastavljaju u subotu. Stvari su danas (petak) bile pozitivne i očekujemo da će se stvari razriješiti u iduća 24 sata", rekao je sinoć Petrov novinarima ispred središnjice Mosta, nakon dvosatnog sastanka na kojem je trebalo biti riječi o novom mandataru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene