Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dio rasula koje je ostalo'

U MORH-u od 3.500 stanova prazno ili bespravno useljeno čak 1.350

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za obranu jednoglasno je podržao uvjetno mišljenje revizije o poslovanju Ministarstva obrane u 2009. s tim da su iz oporbe upozorili na još uvijek netransparentan odnos prema imovini kojom MORH raspolaže.

'Postoje veliki problemi u odnosu na nekretnine po nalazu revizije. Od 3.500 stanova, 1.350 je praznih ili bespravno useljenih, no danas nismo mogli saznati podatak koliko ih je praznih, a koliko je bespravno useljenih', kazao je Boris Šprem u izjavi novinarima nakon sjednice.

Pročitajte i ovo Vojska nakon natezanja Pao je dogovor između Pantovčaka i Banskih dvora: Zna se tko će biti novi šef vojske MORH Velika obljetnica Važna obavijest MORH-a za sve građane Zagreba

>> MORH ni za 4 godine nije stavio u funkciju računalni program

Upitan vrijede li priče i napisi, koji su se pojavili nakon što je s nalaza revizije MORH-a skinuta oznaka tajnosti, da je to dio financijskog rasula koje je ostalo nakon ministra Branka Vukelića, Šprem je rekao da je to velik problem i dio rasula koje je ostalo.

Vukelić: To su smiješne priče

'Da nije bilo potrebno, ministar se ne bi niti mijenjao, a smjene idu i dalje', kazao je, a na pitanje je li to smjena 'Vukelićevih' ljudi ili modernizacija, rekao je kako se nada reformama u radu i ustroju ministarstva te transparentnijem odnosu prema javnosti i Saboru.

Bivši ministar obrane Branko Vukelić je napise da je MORH ostavio u financijskom kaosu ocijenio smiješnima. 'To su smiješne priče', kazao je Vukelić te podsjetio da nije otišao nakon 2009. nego da je i 2010. još bio ministar.

'Zadovoljan sam jer smo na odboru raspravljali o revizijskom nalazu i da je sama revizija utvrdila napore koje je učinio MORH u ispravkama svih negativnosti koje je revizija uočavala u predhodnim godinama', kazao je Vukelić.

Bivši ministar obrane Branko Vukelić je napise da je MORH ostavio u financijskom kaosu ocijenio smiješnima

Podsjetio je i kako su u 2009. učinili i Akcijski plan koji je trebao ispraviti sve propuste u procedurama kada je riječ o vođenju javne nabave i da su stvorili dobre pretpostavke da u 2011. u MORH-u nema prijenosa sredstava u narednu godinu.

Vukelić: Pitajte njih

'Nalaz nije ni po čemu izuzetno loš i ustvari je bolji nego predhodnih godina, ali svi ćemo biti zadovoljni kada bude bezuvjetan', kazao je Vukelić.

Podsjetio je i da je MORH uvezan sa državnom riznicom pa je, dodaje, nemoguće trošenje izvan predviđenih planova, ali MORH, kao i Agencija za upravljanje nekretninama, trebaju učiniti napor da se 'raščiste' sve one nekretnine koje nisu u funkciji oružanih snaga. 'Time ćemo riješiti probleme koje imamo u evidentiranju sve te silne imovine', naveo je Vukelić.

Antunović: To sliči na dječji vrtić

Na pitanje da, ako je tako, na čemu onda neki temelje svoje priče i napise da je MORH ostavio u kaosu, Vukelić je odgovorio: 'Pitajte njih. Temelja za to nemaju u nalazu revizije, a u čemu imaju to je dobro pitanje za njih'.

Državni tajnik u MORH-u Mate Raboteg je dio nepravilnosti i propusta koje je revizija pronašla pripisao činjenici da je 2009. bilo tri rebalansa državnog proračuna pa se, kako je rečeno, na izmjenama planova radilo skoro trećinu godine.

'Kad se najprije daje novac, a potom režu sredstva, to sliči na dječji vrtić, a ne na ozbiljno i transparentno upravljanje', komentirala je članica odbora Željka Antunović. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene