Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'U Medačkom džepu nije bilo civila'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši satnik SIS-a Luka Jakić izjavio je svjedočeći na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, optuženima za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima, da na području Medačkog džepa gotovo uopće nije bilo civila.

'Civila nije bilo, svi su imali odore i po potrebi su se presvlačili u civile', kazao je Jakić koji je u vrijeme akcije bio pomoćnik zapovjednika gospićkog zbornog područja za sigurnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Ademiju i Norcu odgođeno zbog nedolaska svjedoka Slika nije dostupna Turkalj: Specijalna policija nije granatirala civilne ciljeve

Svjedok je dodao kako se ne sjeća niti da je u akciji bilo vojnih zarobljenika.

Jakić je odbacio i tvrdnje tužiteljstva o formiranju posebnog sektora 1 kojim je, prema optužnici, samostalno zapovijedao Norac.

Takav sektor trebao se osnovati odlukom tadašnjeg načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka, a u njega je trebala ući i specijalna policija, no to nikada nije zaživjelo jer je jedan od zapovjednika specijalne policije Željko Sačić odbio biti u sastavu sektora 1, kazao je svjedok.

Jakić je ustvrdio da je akcijom oslobađanja tog dijela ličkog
ratišta, u rujnu 1993., zapovijedao Ademi. On je izdao i pisanu
zapovijed o napadu koja je na teren dostavljena tek nakon nekoliko dana, a kasnije je izdao i usmenu zapovijed o povlačenju, tvrdi Jakić.

Dodao je da je Norac nakon akcije organizirao prikupljanje strojeva i stoke te naredio da se na životinje pazi kako ne bi uginule.

Većinu Jakićevih tvrdnji nakon svjedočenja opovrgnuo je prvooptuženi Ademi, rekavši kako je neistina da u Medačkom džepu nije bilo zarobljenika, jer je sam svjedok s njima razgovarao i radio službene bilješke. Opovrgnuo je i njegove tvrdnje da je zapovijedao akcijom, da zapovijed o napadu nije dostavljena na vrijeme te da zapovijed za povlačenje nije bila usmena, već pisana, a išla je u dvije faze, ustvrdio je Ademi.

U svjedokovom iskazu ispravio je i neke datume, pa je tako ustvrdio da akcije nije počela 5. nego 9. rujna te da sastanak svih zapovjednika nakon akcije u motelu Velebno nije bio 10. već 11. rujna. 

Svjedok je svejedno kazao da ostaje pri svemu što je rekao pred sudskim vijećem.

Suđenje u prvom postupku koje je hrvatsko pravosuđe preuzelo od Haškog suda nastavlja se sutra, kada bi svjedočiti trebali Jozo Nenadić i Vladimir Lelas.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene