Obavijesti Video Pretražite Navigacija
33. obljetnica Titove smrti

Najavili osnivanje Nove komunističke partije: 'Radio je greške, ali prevladavaju dobra djela'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemoracijom u organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista (ZUABA) Krapinsko-zagorske županije danas je u Kumrovcu obilježena 33. obljetnica smrti Josipa Broza Tita.

Opisujući ga kao nepokolebljivog i beskompromisnog revolucionara, vođenog slobodarskim težnjama i antifašističkim opredjeljenjem, o Titu je govorio predsjednik ZUABA Krapinsko-zagorske županije Franjo Habulin ističući Brozovu ključnu ulogu u vođenju antifašističkog rata, kao i ulogu u izgradnji poslijeratne Jugoslavije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godišnjica u Kući cvijeća Tisuće 'jugonostalgičara' s titovkama opet u Beogradu Slika nije dostupna Čelnici općine u čudu Nitko ne zna tko ga je postavio: Usred Skoplja osvanuo Titov kip!

>> Otkriveno što je pronađeno u Titovom sefu!

Habulin je rekao da je SFRJ od 1947. do 1979. imala godišnju stopu rasta BDP-a od šest posto, čime se svrstala među zemlje s najbržim gospodarskim rastom u svijetu, te je govorio o Brozovoj ulozi u izgradnji pokreta nesvrstanih.

Predsjednik Komisije za međunarodne odnose Saveza antifašističkih boraca Ivan Fumić istaknuo je Tita kao značajnu povijesnu ličnost iza koje je ostao dubok trag u svijesti ljudi. Iz godine u godinu u Kumrovcu se okuplja značajan broj ljudi jer je Broz svojim djelima zaslužio poštovanje, usprkos greškama koje je radio, ocijenio je Fumić.

Kada se zbroje Brozova dobra djela u odnosu na loša, apsolutno prevladavaju dobra. Ona će ostati zapamćena, a sve drugo otići će u zaborav, rekao je Fumić poručujući onima koji danas žele obezvrijediti Tita da "pucaju u prazno". Fumić je usporedio Tita s povijesnim osobama kao što su Aleksandar i Petar Veliki, Churchill i Roosevelt, koji su obilježili svjetsku povijest i ostat će zapamćeni kao velikani.

Brojna izaslanstva, među kojima i delegacija Saveza antifašističkih boraca Hrvatske, ZUABA, Saveza društava "Josip Broz Tito", hrvatskih branitelja i Krapinsko-zagorske županije, položila su vijence ispred Titova spomenika kraj rodne kuće.

Među njima je bila i delegacija antifašista iz Istarske županije čiji je član Radoslav Ilić za 25. svibnja najavio osnivanje Nove komunističke partije u Kumrovcu. Ilić je ujedno i jedan od organizatora štafete koja je prije dvadesetak dana krenula iz Slovenije, a 17. svibnja stići će u Umag. Cilj štafete je Beograd gdje bi trebala stići 25. svibnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene