Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odolijevaju trendovima

Otkrivamo u kojoj je općini na jugu Hrvatske nezaposlenost samo 4 posto, a mladi ne odlaze, već dolaze

U Konavle doseljavaju mlade obitelji i razvijaju ruralni turizam (Foto: Dnevnik.hr)
U Konavle doseljavaju mlade obitelji i razvijaju ruralni turizam (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Paula Klaić Saulačić razgovara s Ivom Mujom iz Udruge Agroturizam o novom projektu (Foto: Dnevnik.hr) Paula Klaić Saulačić razgovara s Ivom Mujom iz Udruge Agroturizam o novom projektu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Paula Klaić Saulačić razgovara s Ivom Mujom iz Udruge Agroturizam o novom projektu (Foto: Dnevnik.hr) Paula Klaić Saulačić razgovara s Ivom Mujom iz Udruge Agroturizam o novom projektu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 U Konavle doseljavaju mlade obitelji i razvijaju ruralni turizam (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Dnevnik na selu otišao na krajnji jug - u Konavle gdje je nezaposlenost tek 4 posto. Posjetili smo sela koja odolijevaju hrvatskim trendovima iseljavanja, sela koja razvijaju ruralni turizam i privlače mlade obitelji

Na 700 metara nadmorske visine, podno Snježnice smjestilo se selo Kuna Konavoska. Broji tek 15-ak stanovnika. No Marko obnavlja djedovu kuću i iduće godine grad namjerava zamijeniti selom.

Pročitajte i ovo Vrtić - 1 Stroge mjere štednje Kada gospodarstvo ovisi o turizmu: Nekada bogata općina smanjila je plaće radnicima vrtića, a povećala cijene za roditelje Slika nije dostupna Neprimjerena brzina U Konavlima poginula pješakinja, vozač uhićen

"Cura je frizerka, ima svoj salon već tri godine, ja imam obrt već dvije godine, fleksibilni smo što se tiče posla, zato nam je i lakše da si priuštimo ovakav život, a najviše gledamo da nam bude mirnije dosta nego u gradu", kaže Mario Burđelez iz Kune Konavoske.

Miran život, ali i kvalitetan - u Konavlima je nezaposlenost tek 4 posto. Turizam nije samo uz more.

"Što smo sve napravili, od teniskog terena, dječjeg igrališta, bio vrta na zemlji koja nije obrađivana 70 godina, znači ekološko je sve, čisto", priča Jasna Šemeš Lovorno.

A u Konavoskom polju puno je neobrađene zemlje, problem je s vlasništvom. Država je odgovornost prebacila na lokalne vlasti.

"Već smo započeli taj proces s agronomskom strukom za donijeti jedan operativni program razvoja poljoprivrede, nakon toga ćemo te državne čestice koje su nam prebačene javnim pozivom dodijeliti ljudima", kaže Perica Pušić iz Općine Konavle.

Mladi ne odlaze, već dolaze

Mladi ljudi brinu o svojoj baštini - pri širenju Zračne luke pronađene su suhozidne kućerice koje ekipa suhozidne baštine Konavala ponovno gradi upravo u polju.

"Imamo volontere iz Dubrovnika, udrugu Dragodid, meštra s Brača. Ovo što radimo volonterski je na neki način promocija naše baštine, suhozidne gradnje, nečega što je naša svakodnevnica u prostoru Konavala", kaže Anita Trojanović, krajobrazna arhitektica Suhozidne baštine Konavle.

Iz Konavala mladi ne odlaze, već mnogi dolaze. Aktivan turizam, pješačke ture po staroj pruzi, ideja za posao ne nedostaje.

"Želja nam je promovirati boravak u prirodi tako smo i krenuli u ovaj projekt Dubrovnik Walking festival. Promoviramo različite staze, lokalna domaćinstva gdje će se kušati dobra hrana i vino", kaže Zoran Ateljević, jedan od organizatora Dubrovnik&Konavle Walking festivala.

A Konavoski vinogradi iz godine u godinu nižu uspjehe. Konavoska sela prkose statistikama, ali mjesta za napredak ima.

Reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić razgovarala je s Ivom Mujom iz Udruge Agroturizam Konavle.

"Pokrenuli smo projekat "Gledam svoje Konavle" koji ima za cilj podizanje razine svijesti lokalnog stanovništva o potrebi uređenja prostora u kojem žive, rješavanje ukupnog sklada ovog prostora. Mi smo destinacija izvrsnosti ruralnog turizma i ako želimo zadržati taj status i biti još bolji treba stalno ulagati u edukaciju i zato smo angažirali stručnjake koji će predstaviti elaborat i svoje viđenje Konavala lokalnim ljudima i educirati nas što je u Konavlima dobro i što bi trebalo popraviti", kazao je Ivo Mujo.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene