Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski državljanin Željko Both poginuo je jučer u ranim poslijepodnevnim satima po lokalnom vremenu u Bagdadu, potvrdio je Ured glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.


Both je radio za tvrtku 'Unity Resources Group' kao specijalist za sigurnost. Poginuo je na zadatku kao vođa tima štiteći nevladinu organizaciju 'National Democratic Institute' (NDI) čiji je osnivač američka Demokratska stranka. 

Vezani članci Policijski očevid, ilustracija (Foto: Robert Anić/PIXSELL) Na mjestu je preminuo: Muškarac (59) pao s rude pa ga pregazila traktorska prikolica natovarena drvima Suvozač u kombiju poginuo je u nesreći kod mjesta Madžari (Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL) U slijetanju kombija s ceste u Madžarima kod Siska poginuo muškarac

NDI, inače, pruža usluge političke edukacije iračkim političkim strankama. Jedan od takvih treninga odvijao se u srijedu u utvrđenoj kući u četvrti Yarmouk u zapadnom Bagdadu, nedaleko od Zelene zone. 

Nakon završenog treninga, konvoj se uputio prema Zelenoj zoni kad je 25 do 30 gerilaca s obližnjih krovova napalo konvoj od tri blindirana vozila koristeći teške strojnice, automatske puške i ručne granate, doznaje se iz Ureda glasnogovornika.

Željko Both pogođen je dok je pokušavao zaštititi vozilo u kojem se nalazila štićena osoba.
U napadu je poginula štićena osoba kao i još dvojica djelatnika sigurnosti, dok su dvojica ranjena.

Tijelo Željka Botha nalazi se u Vojnoj bolnici za borbenu potporu u Zelenoj zoni gdje čeka transport u Republiku Hrvatsku u aranžmanu kompanije.

Ministarstvo obrane RH također je potvrdilo da je u Iraku ubijen hrvatski časnik, nadnarednik Željko Both, koji je na vlastiti zahtjev izašao iz Hrvatske vojske još 2003. godine.

Nadnarednik Both rođen je u Virovitici 1973. godine, a 1993. godine pristupio je Hrvatskoj vojsci.

U HV-u je završio potrebne dočasničke tečajeve i izobrazbu te je odlikovan s nekoliko odličja, izvijestio je MORH.