Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HDZ je stranka koja je provela promjene društva iz totalitarnog režima u demokraciju te bi trebala tim putem nastaviti, smatra Željka Markić.


Razočarani smo nastojanjima predsjednika države Ive Josipovića da promijeni Ustav i time zakoči referendumsku inicijativu ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’, istaknula je na današnjoj konferenciji za medije Željka Markić.

Vezani članci Predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Forum žena SDP-a: ''Željka Markić zagazila na teren na kojem su počivali zasadi nacizma'' Željka Markić (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Udruga U ime obitelji: ''USKOK četiri godine vodi politički proces na račun građana''

Istodobno je pozvala HDZ da preispita svoj stav i naputke biračima da ne podrže referendumsko pitanje. Dojmovi s terena ne upućuju da takav stav HDZ-ovih birača, te ih pozivamo da ih poslušaju, dodao je Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima građanske inicijative U ime obitelji.

Inicijativa 'U ime obitelji' uspjela u nemogućem - ujedinila SDP i HDZ!

HDZ je stranka koja je provela promjene društva iz totalitarnog režima u demokraciju te bi trebala tim putem nastaviti, smatra Željka Markić, te dodaje kako se nada da će danas Glavni odbor HSS-a sukladno najavama podržati referendumsko pitanje.

Oni koji ne podržavaju referendumsko pitanja, naglasio je Krešimir Planinić, u osnovi se boje preferencijalnog glasovanja ili iskazuju nerazumijevanje spram pitanja. Referendumsko pitanje želi biti sveobuhvatno i cjelovito i time unaprijediti izborni sustav, spasiti 25 posto propalih glasova te omogućiti biračima da oni odluče tko će u Sabor, a ne da tu odluku donose vrhovi stranaka.

Inače, pripreme su u fazi ishođenja svih dozvola koje su potrebne da bi se moglo omogućiti građanima da daju svoj potpis. Unatoč poplavama volonteri su predali zahtjeve i obavili sve ne bi li se zadovoljili zakonski preduvjeti za održavanje izjašnjavanja na 2000 lokacija. Neki gradovi i općine za razliku od prošlog referenduma zatražili su plaćanje pristojbi.

U udruzi vjeruju da se radi o nesporazumu, a detaljnije će o tim pokušajima izvijestiti sljedeći tjedan. Usto će izvijestiti i koliko je zahtjeva ishođeno od zatraženih, izvijestila je Ana Marija Marković. Na strancima ‘U ime obitelji’ uskoro će osvanuti točan popis mjesta s radnim vremenom na kojima će se od 21. rujna do 5. listopada održavati izjašnjavanje,a softver koji će to omogućiti u završnoj je fazi izrade. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju