Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U napuštenu rudniku Barbarinu rovu u naselju Hudoj jami blizu Laškoga (Slovenija), gdje je prije dva i pol mjeseca otkrivena jedna od najvećih masovnih grobnica iz vremena neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, nalaze se i posmrtni ostatci žena, javila je u petak Slovenska televizija.


Stručnjak za sudsku medicinu Jože Balažic potvrdio je danas u razgovoru za novinare Slovenske televizije da su u rovu pronađena i tijela žena, ali je zanijekao informacije da su nađeni posmrtni ostatci djece. Novinari su posjetili Barbarin rov da bi provjerili kako teče ekshumacija do sada otkrivenih žrtava. Balažic je u razgovoru potvrdio da se u napuštenu rudniku po dosadašnjim istraživanjima nalaze tri jame, vjerojatno pune ubijenih žrtava iz poraća, no one se za sada ne ispituju.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Zajedno ćemo istražiti što se stvarno događalo 1945.' Slika nije dostupna 'Samo bolesni um to može učiniti'

Dosad otkrivene žrtve nađene su u gornjoj galeriji rudnika, kad je u početku ožujka državno povjerenstvo za žrtve poraća s ekipom rudarskih inženjera probilo više betonskih, zemljanih i metalnih pregrada koje su godinama skrivale mjesto zločina.

Otkrivanje Hude jame i prikazivanje žrtava koje su tamo umrle u agoniji odmah nakon sukoba u Drugom svjetskom ratu osupnulo je Sloveniju, u kojoj se nalazi više stotina grobnih mjesta iz prvih poratnih mjeseci u kojima se nalaze ubijeni pripadnici 'poraženih vojski' i civili, među njima i brojni Hrvati s 'križnog puta'. Do sada se pretpostavljalo da su u Barbarinu rovu samo ubijene razoružene vojne osobe i muškarci, vjerojatno slovenski domobrani, te pripadnici hrvatskih oružanih snaga.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju