Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stižu ledolomci?

OZBILJNO STANJE NA HRVATSKIM RIJEKAMA "Vrijeme je da počnemo djelovati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje je sve ozbiljnije na hrvatskim rijekama. Na pojedinim mjestima Dunav se posve zaledio, zbog čega su u subotu navečer proglašene mjere - redovne obrane od leda.

U pomoć zbog stanja na Dunavu pozvani su i ledolomci iz Mađarske. Na pojedinim područjima na Dunavu došlo je do ledostaja, odnosno nakupljanja i spajanja leda širinom cijele rijeke. Takvi su prizori zabilježeni kod Dalja, a o detaljima smo razgovarali s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem.

Pročitajte i ovo Dunav Nema ugroze za stanovnike Vrhunac vodenog vala Dunava tek se očekuje: Vodostaj će značajno porasti Slika nije dostupna Kreću u razbijanje leda Mađarski ledolomci prošli zaleđenim Dunavom pored Apatina

Kada očekujete ledolomce?

Moramo iskoordinirati aktivnosti s kolegama iz Srbije i Mađarske. Temeljem Međunarodnog vodnog sporazuma zovu se u pomoć ledolomci. Uvjeti za to su se stvorili, pojava je ledostaja na više mjesta. Taj led može priprijetiti i izazvati uspor, a to može značiti opasnost i za Srbiju, Hrvatsku i Mađarsku. Zato se sutra sastajemo s kolegama u Somboru gdje ćemo dogovoriti daljnje aktivnosti.

Kad ih očekujete?

Oni su već po dogovoru stavljeni u stanje pripravnosti. Još ćemo jednom ocijeniti situaciju i za očekivati je da bi oni u ponedjeljak mogli doći na područje Republike Hrvatske. Prije svega jedan par ledolomaca koji bi trebao odmah krenuti i s razbijanjem barijera na području Kopačkog rita, odnosno Apatina, te Daljske krivine i Borova Sela. Sve to treba na vrijeme odraditi, s obzirom na to da se od srijede očekuju još niže temperature i te čepove treba ukloniti kako bismo spremni dočekali još niže temperature i novu pojavu leda na Dunavu.

Koliko je stanje ozbiljno? Koliko je leda na Dunavu?

Na području Daljske krivine i nekih drugih dijelova, naprosto je cijela površina prekrivena ledom. U pravilu je tridesetak posto leda, ali s obzirom na daljnje temperature količina leda će se povećavati.

Stanje je ozbiljno, jer se i vodostaj već počeo dizati?

Na pojedinim mjestima uslijed pojave ledostaja došlo je i do pojave uspora. Vrijeme je da počnemo djelovati. Nema razloga ni za kakvu paniku. Za sada nema veće opasnosti. Jednostavno treba preventivno raditi svoj posao jer državne službe Hrvatskih voda i koordinacija će sigurno uspješno odraditi da mađarski ledolomci ponovno dođu u pomoć.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene