Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugrožena sigurnost

Kupujete li ove plinske boce? Distributeri upozoravaju: "Možda su jeftine, ali su i opasne!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatsku se dnevno iz Bosne i Hercegovine unese oko tisuću komada neatestiranih plinskih boca s više od deset tisuća kilograma plina, upozoravaju dalmatinski distributeri plina.

Osim što zbog ovog poluilegalnog unosa plina gubi hrvatski proračun na desetke milijuna kuna godišnje samo za neplaćeni PDV, oštećeni su i domaći distributeri plina, a ugrožena je i sigurnost građana.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Nitko od ovlaštenih institucija iz RH nema kontrolu nad ispitivanjima - atestom tih boca iz BiH, koje su još iz vremena bivše Jugoslavije, niti može imati kontrolu procesa punjenja plinske smjese koja završava u hrvatskim kućanstvima.

Naime, cijena plinske boce dosad je u Hercegovini bila od 12 do 15 konvertibilnih maraka, odnosno 50 do 60 kuna, što je ipak znatno jeftinije u usporedbi s cijenama u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Zajednica za ukapljeni naftni plin pri Hrvatskoj gospodarskoj komori više je puta ukazivala na problem ilegalnog unosa starih, često neatestiranih plinskih boca iz susjednih zemalja, posebice BiH, Crne Gore i Srbije.

„Osim što su boce bez atesta opasnost za potrošače, one su poseban problem i za hrvatske distributere UNP-a koji kada prime takvu bocu moraju je ili atestirati ili uništiti o vlastitom trošku“, pojasnio je Branimir Palunko, predsjednik Zajednice za ukapljeni naftni plin pri HGK.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene