Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dokumenti u Državnom arhivu nisu javni, a ako se želi nešto pogledati treba dobiti dozvolu SDP-a koji je pravni sljednik SKH.


Dio dokumenata koje kao dokaz traže odvjetnici Josipa Perkovića, ali i udovice ubijenog Stjepana Đurekovića odnosi se na zapisnike i odluke centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske koje je naslijedio SDP. Oni tvrde da su sve predali u Državni arhiv. A njega je posjetio i Dnevnik Nove TV.

U dijelu kilometarskog spremišta čuvaju se i dokumenti Saveza komunista Hrvatske koje je naslijedio SDP.
'Hrvatski državni arhiv je primio dokumente u dva navrata u prvoj polovici devedesetih pa onda 2008. godine i ne znamo je li to sve gradivo', kaže Vlatka Lemić, ravnateljica hrvatskog državnog arhiva.

Dodaje da se za svako korištenje traži dozvola SDP-a kao pravnog sljednika. Naime, dokumenti koje je SDP dao državnom arhivu nisu javno dostupni.

Među tim dokumentima odvjetnici su tražili dokaze. Još ih nisu dobili iako je SDP dao odobrenje.
'Prije dva dana je SDP dao dozvolu da to dobijemo i obrana i mi, ali onda je to Državni arhiv uputio Uredu za nacionalnu sigurnost na dodatnu deklasifikaciju', izjavio je Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković

U političkim krugovima polemika - je li SDP u arhiv dao sve dokumente. Miroslav Tuđman saborski zastupnik (HDZ) tvrdi: nema ključne arhive komiteta za općenarodnu obranu.

Sudac se posvađao s Nobilom, publika zapljeskala, sudac im zaprijetio izbacivanjem!

Vezani članci Domagoj Hajduković - 4 Domagoj Hajduković o rasapu SDP-a: "Apsolutno mi je neugodno, jako sam žalostan. Suradnja s Grbinom nije moguća" Izbačeni SDP-ovci osnovali Klub socijaldemokrata Osnovan Klub socijaldemokrata: "Ne pamtim da se ikada ijedno vodstvo neke političke stranke samo sebe destruiralo i stavilo se u marginalnu poziciju"

'Ta državna arhiva, tog komiteta ne postoji i ne zna se gdje je', kaže Tuđman.

Nenad Stazić, potpredsjednik Sabora (SDP), tvrdi pak suprotno:
'Ništa nije ostalo u SDP-u, sve je predano u arhiv'.
Odluke UDBE o likvidacijama, poručuje Tuđman, donošene su u Beogradu.

'Arhiva iz Beograda nije dostupna i pitanje je hoće li ikada biti dostupna i pod kojim uvjetima i kako. To treba pitati u Beogradu', kaže Tuđman.
Osim odvjetnika dokumente je od Hrvatske tražio i njemački sud. Ministarstvo pravosuđa diplomatskom poštom uputilo je sve što je pronađeno.

'Ne vidim što bi to bilo povjerljivo nakon toliko godina a da je relevantno i da ne može biti dokaz', smatra Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske.

Perković i Mustač braneći sebe mogli bi, nagađa se, spominjati i aktivne političare.
'Kao što sam čuo iz medija, gospodin Perković će razotkriti mrežu UDBE u Hrvatskoj, a unutar toga ima i visokopozicioniranih HDZ-ovaca', kaže Nenad Stazić.

Josip Perković, bivši pripadnik UDBE, optužen za sudjelovanje u organizaciji i ubojstvu Stjepana Đurekovića, devedesetih je bio jedan od suradnika predsjednika Franje Tuđmana.

Njegov sin Saša Perković savjetnik je aktualnog predsjednika Ive Josipovića, te bivši suradnik predsjednika Mesića. Zdravko Mustač bio je šef hrvatske UDBE nadređen Perkoviću.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju