Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve pripremili

U Hrvatskoj zbog ebole na snazi preventivne mjere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kako se primjenjuju mjere o pojačanom nadzoru.

Zbog ebole u Hrvatskoj su na snazi preventivne mjere. Hrvatska ih primjenuje kao i sve druge članice Unije. Ministarstvo zdravlja još u travnju počelo se pridržavati preporuka Europske komisije o pojačanom nadzoru putnika iz zaraženih afričkih zemalja. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je što to konkretno znači za naše ponašanje na putovanjima i u bolnicama.

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

U zagrebačkoj klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, sve su pripremili. Adriana Vince, ravnateljica klinike, objasnila je kako imaju mogućnost prostorne izolacije pacijenata.

Bolest se širi krvlju, tjelesnim izlučevinama, u nekim slučajevima čak i aerosolom u zraku, pa su mjere sigurnosti najvažnije.

'To je posebna maska koja se stavlja, koja sprečava da bi se zarazili', objašnjava Adriana Vince, infektolog.

Ipak, stručnjaci poručuju - razloga za paniku nema.

'Šanse da se virus ebole uopće pojavi u Hrvatskoj su iznimno, iznimno male. Veći je nešto rizik da se taj virus pojavi u nekim drugim zemljama EU, koje su više tradicionalno i povijesno povezane s tim dijelom afrike, primjerice Francuska', rekao je Josip Jagić, glasnogovornik ministarstva zdravlja.

Posebna pravila na graničnim prijelazima

Hrvatska od travnja provodi preventivne mjere za suzbijanje te bolesti.

Posebna pravila vrijede na graničnim prijelazima, pa tako i u zračnim lukama. Putnike koji dolaze iz Malija, Siera Leonea, Gvineje i Liberije, ukoliko se posumnja da su zaraženi, policija odmah odvodi u posebne karantene.

Prtljaga im se detaljno provjerava, a ako i ne pokažu simptome oboljenja, odvest će ih se na preventivno promatranje.

'Putnici su tri tjedna pod nadzorom i ukoliko se tijekom tih tri tjedna primijeti neki od tih simptoma onda su upućeni na to da se vrate u Zavod za javno zdravstvo', rekao je Jagić.

Ako ste se vratili iz neke od virusom pogođenih afričkih zemalja, a dobili ste proljev, groznicu ili osjećate neobjašnjiv umor - savjet je zavoda za javno zdravstvo da odmah potražite liječničku pomoć.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene