I dok se često govori o tome kako je žena malo u politici, zaboravljaju se druge takozvane ženske brojke. Medicina u Hrvatskoj čini se, postaje žensko zanimanje.


Ako čitamo podatke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je ukupno 9433 liječnika specijalista od čega je čak 5615 žena.

Vezani članci Ivana Šmit - 3 Udruga liječnika o novom planu ministra Beroša za građane: "To je jedna od većih gluposti. Tko bi trebao to raditi? Služi bildanju imidža" Veliki problem je nedostatak liječnika (Foto: Dnevnik.hr) Stariji u mirovinu, a mladi bježe iz zemlje: "Ne mogu naći liječnika. Plaćam koliko god on traži, ali ga nema"

Sličan omjer i među specijalizantima, dakle mladim budućim liječnicima. 827 je muškaraca i gotovo duplo više - čak 1645 žena. Nisu puno različite brojke ni kada su doktori medicine u pitanju. Od ukupno 2075 doktora medicine tek je 586 muškaraca. Pa ne čudi da svaki drugi Hrvat kaže da ide kod doktorice.

"Žene prevladavaju na pedijatriji! To je nekako onako više dio koji treba neku žensku nježnost, neku empatiju, ljubav i tako. No, ipak imamo dosta muških specijalizanata, sve više i više na KBC-u Rebro. I stvarno su i oni jako dobri, ali žene ipak prevladavaju", kaže Viktorija Ana Buljević, specijalizantica pedijatrije, KBC Zagreb.

Ena Kurtić, specijalizantica kardiologije, KB Merkur ističe kako među specijalizantima interne medicine, na klinici na kojoj radi, prevladavaju žene.

"Na rukovodećim pozicijama nisu žene"

Ali na rukovodećim pozicijama nisu žene. U većini bolnica u Hrvatskoj na funkciji ravnatelja su muškarci.

Ista profesija, različiti pristup. Mladi liječnici priznaju kako nekada postoje razlike u radu između liječnica i liječnika. Baš kao što postoje i određene medicinske struke koje se dijele na muške i ženske.

"Pa ono što ja mogu pretpostaviti da su muškarci liječnici izravniji, direktniji, pa čak možda nekad i konkretniji, što se bolesnicima i ne svidi uvijek u potpunosti", kaže Ana Marija Liberati Čizmek, dr.spec.interne medicine, Odjel za endokrinologiju, KB Sveti Duh.

"Gastroenterologija je nekako tradicionalno bila više rezervirana za muškarce, dok za razliku od nekih drugih grana u medicini, kao obiteljska medicina i pedijatrija, tu i dalje prevladavaju žene", kaže Saša Gulić, dr.spec.interne medicine, Zavod za gastroenterologiju, KB Sveti Duh.

"Medicina postaje feminizirana"

Kao i u većini hrvatske medicine. Prema podacima Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo, liječnice prevladavaju.

"Medicina zapravo postaje feminizirana. Ja osobno nema ništa protiv toga", kaže doktor Guli.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju