Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga Franak danas je predstavila knjigu prigodnog naziva 'Crna knjiga' u kojoj su sadržana svjedočanstva građana koje su uništili krediti u francima.


Iako njezino ime nije u knjizi i Suzana Zebec jedna je od žrtava kredita u francima. 'Ja sam digla kredit u francima krajem 2007. godine i tada je iznosio oko 490.000 kuna. Sad sam dužna 670.000 kuna s time da sam 150.000 kuna već otplatila', priča Suzana i dodaje kako je u međuvremenu izgubila posao te bila prisiljena vratiti se u kuću svojih roditelja.

Vezani članci Krediti i prelazak na euro Vodič za euro: Istražili smo što će biti s kreditima, štednjom u kunama i kako ćemo mijenjati gotovinu i plaćati u trgovinama Slika nije dostupna Evo još jednog mogućeg rješenja krize sa švicarcima

No naglašava kako joj banka još uvijek nije uzela stan jer nekako uspijeva podmiriti obveze. 'Banka još nije uspjela uzeti stan jer ga nekako uspijevam otplaćivati. Prodala sam sve što sam imala, auto, zlato, više nemam što. Ovo što banka radi to je zlostavljanje ljudi. Sada se svi trebamo dići i zasipati banke privatnim tužbama', ogorčena je Suzana.

>> 'Bilo bi dobro da se svi krediti u Hrvatskoj prebace u kune'

Iako su neke zemlje uspjele zaštiti svoje građane od rasta kredita u švicarcima, Hrvatska to nije uspjela. 'Ne znam zašto naša država ne vidi ovaj socijalni moment, zašto se oglušuju na ovako nešto, zašto žmire?', pita se Suzana.

Branka Lukačević Gregić iz ekonomskog tima udruge Franak rekla je kako svaki dan šest obitelji ostaje bez doma zbog dugova kredita u francima. 'Bit će zanimljivo kako će banke reagirati na pojedinačne tužbe jer su one drugačijeg karaktera nego ova naša kolektivna', rekla je Lukačević Gregić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook