Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od poskupljenja plina

U Hrvatskoj su, kad je riječ o plinu, svi u socijalnoj kategoriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MOL je zaprijetio Vladi! Ako se do prvog prosinca ne riješi otkup plinskog biznisa slijedi poskupljenje plina. Najmanje 30 posto.

Pogled na račune ionako već šokira. S novom cijenom plina bit će i gore. 'Itekakav udar, nažalost. Režije kakve jesu su preskupe. Sve to teško se plaća', smatra Danica Sabljak.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Osuo paljbu Milanović ponovno žestoko udario po Plenkoviću i HDZ-u: "Još nije odgovorio kako je nestalo 139 milijuna eura iz Ine" Aktivisti Greenpeacea održali prosvjed ispred Inine zgrade GREENPEACE UPOZORAVA ''Ivana D – dvije godine nebrige'': ''Planira li Ina oboriti i preostalih 19 platformi na dno Jadrana?''

INA distributerima taj energent za sada naplaćuje kunu i sedamdeset lipa po kubiku. U slučaju poskupljenja to će biti između dvije i dvadeset i dvije kune i četrdeset lipa dok je u regiji ta cijena veća od tri kune. 'Gospodarski gledajući cijena ovakva ostati ne može', pojasnio je Miljenko Šunić iz Centra za plin Hrvatske.

Građani su svjesni da je cijena plina ispod tržišne osnove. No, kad se zbroje troškovi, skok od minimalno 30 posto bit će novi udar na kućni budžet. A u pitanju je 680 tisuća potrošača plina. Račun od tristotinjak kuna za stan od 50 metara četvornih bit će veći za još najmanje stotinjak kuna.

'Da oni žive s tom plaćom koju građani primaju, ima ih jako puno koji primaju po dvije i pol tisuće kuna, po tri tisuće kuna, ja bi ih pitala kako bi rasporedili na to', zapitala se Sabljak. 'Nemoguće je da tajkuni s dvorcima, bazenima plaćaju istu cijenu kao građanin koji nema jedva za kruh. Sve je pomiješano, po meni, zato što to ne vodi struka nego politika ', smatra Šunić.

>> Moguć rast cijene plina za kućanstva od čak 100 posto

U Hrvatskoj su, kad je riječ o plinu, svi u socijalnoj kategoriji. Vlada tako čuva socijalni mir. Teško da će još dugo uspjeti. Sve ovisi o pregovorima o otkupu plinskog biznisa s MOL-om. Iako svi šute o detaljima, građani već zabrinuto traže novu čarobnu formulu za ovu zimu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene