Obavijesti Pretražite Navigacija
Rasprava u Saboru

Trgovine u Hrvatskoj moći će raditi od 0-24

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o trgovini, kojima se ukidaju odredbe koje ograničavaju radno vrijeme trgovina.

Predložene izmjene predstavio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ruđer Friganović, podsjetivši da je Ustavni sud u lipnju 2009. ukinuo zakonske odredbe o radnom vremenu trgovina tijekom tjedna i nedjeljom.

Stoga je Vlada izmjenama predložila brisanje tih odredbi, pa bi Zakon o trgovini ponovno jednako tretirao sve blagdane koji su definirani kao državni praznici, a poslodavci bi, kao i dosad, samostalno određivali radno vrijeme trgovina, uzimajući u obzir potrebe kupaca i prava zaposlenika.

'U dane blagdana u Hrvatskoj se ne radi, pa niti trgovine ne mogu raditi', poručio je Friganović. Predloženim izmjenama vlada želi zaoštriti borbu protiv sive ekonomije i nelojalne tržišne utakmice te dodatno ukloniti barijere koje su opterećivale tu djelatnost. Tako se briše odredba koja se odnosi na obvezu Ministarstva da u postupku izdavanja lokacijske dozvole određuje posebne uvjete za obavljanje trgovine u određenim vrstama prodajnih objekata.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor "Ne znamo gdje idemo" Oporba se obrušila na izvješće o razvoju Hrvatske: "Život je sve bolji, a ljudi odlaze. Nema logike" Svjetski dan hipertenzije - 1 Pregled na Markovu trgu Saborski zastupnici provjerili zdravlje: Mjeriili šećer i otkrili što im diže tlak

Kaznene odredbe za prodaju izvan prodavaonica

Prijedlogom se proširuju odredbe o nepoštenom trgovanju, ali i krug osoba koje mogu obavljati djelatnost trgovine, kojom bi se mogle baviti i neprofitne pravne osobe (udruge, zadruge) koje izvan trgovina mogu prodavati robu isključivo vezanu s ostvarivanjem ciljeva tih pravnih osoba.

Uvode se kaznene odredbe za građane koji bez legaliteta prodaju robu izvan prodavaonica ili prodaju proizvode koji se ne smiju prodavati na otvorenim prostorima. Predloženim izmjenama propisuje se jednaka obveza vezana uz problematiku stavljanja robe na tržište za robu proizvedenu u Hrvatskoj kao i za uvozne proizvode. O izmjenama Zakona o trgovini raspravljaju saborski klubovi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene