Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Hrvatskoj registrirana 101 politička stranka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema evidenciji Registra političkih stranaka koji se vodi u Središnjem državnom uredu za upravu u Hrvatskoj je na današnji dan registrirana 101 politička stranka koja može sudjelovati na raspisanim parlamentarnim izborima.

Prema Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor pravo da predlažu zastupnike imaju sve političke stranke registrirane na dan objave odluke o raspisivanju izbora u "Narodnim novinama".

Pročitajte i ovo Milan Bandić Otvorio Trgovački sud Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao sjednica Hrvatskog sabora Četiri milijuna razloga za veselje HDZ-u Strankama u 2024. gotovo dvoznamenkasti iznos: Zastupnice će dobiti više od zastupnika

Na izborima se natjecati mogu i nezavisne liste, kao ad hoc okupljene skupine građana kojima je za izbornu kandidaturu potrebno prikupiti 500 potpisa birača. Za razliku od političkih stranaka nezavisne liste nisu registrirane pravne osobe koje kontinuirano politički djeluju.

No, na izborima se u pravilu kandidira manje stranaka no što ih je registrirano.

Na dan raspisivanja posljednjih izbora, 20. listopada 2003. bilo je registrirano deset stranaka manje, a na izborima se samostalno natjecala 41 politička stranka, 28 stranačkih koalicija i 50 neovisnih lista.

Najviše zastupničkih mjesta - 66 osvojio je HDZ, slijedio je SDP ( Libra, LS, IDS) s 43 zastupnika, HNS (SBHS, PGS) s 11, HSS s devet, HSP (ZDS) s 8, HSLS-DC s 3, HSU također s 3, te HDSS s jednim zastupnikom.

Po Zakonu o izborima zastupnika Hrvatska je podijeljena u deset izbornih jedinica u kojima se razmjernim sustavom sa stranačkih i neovisnih lista s po 14 kandidata bira do 160 zastupnika.

Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj glasuju u posebnoj 11. izbornoj jedinici, također proporcionalnim sustavom. Osam zastupnika biraju pripadnici 22 nacionalne manjine, u posebnoj 12. izbornoj jedinici koja čini teritorij čitave Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene