Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Hrvatskoj prvi put ugrađeno tzv. umjetno srce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Kliničkom bolničkom centru Zagreb je prvi put u Hrvatskoj jednom srčanom bolesniku ugrađena srčana mehanička pumpa ili takozvano umjetno srce, koje kod najtežih srčanih bolesnika služi za održavanje života do transplantacije, potvrdio je predstojnik Klinike za kardiologiju prof. Davor Miličić.

Srčana mehanička pumpa je na Rebro stigla u petak i samo nekoliko sati nakon toga je liječnička ekipa bila spremna za operaciju.

Pročitajte i ovo Norveškom kralju Haraldu ugrađen je pacemaker Priopćenje palače Norveškom kralju pozlilo na odmoru u Maleziji: Završio na hitnoj operaciji, ugradili mu pacemaker Srce za novi život (Foto: Dnevnik.hr) - 3 VOJNIM HELIKOPTEROM Sjajan uspjeh uigranog tima liječnika i vojnih pilota: Transplantirano srce već kuca za novi život

Riječ je o višegodišnjem srčanom bolesniku u dobi od 40-ak godina. On je bio u teškom stanju, tj. završnoj fazi zatajenja srca uslijed čega su mu bili oštećeni svi organi te mu je život bio umjetno održavan. 

>> U KBC Zagreb stiglo prvo od tri mehanička srca

Nakon operacije, koja je izvedena u Klinici za kardijalnu kirurgiju, pacijent se oporavlja u intenzivnoj jedinici i njegovo stanje se poboljšalo. Prof. Miličić ističe da je pacijent uvršten na listu za hitnu transplantaciju srca, koja bi se trebala dogoditi u idućih 30 dana.

Inače, umjetno srce malih dimenzija koje se spaja na velike krvne žile pacijenta stoji 250.000 eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene