Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jeste li znali da u Hrvatskoj postoje škole u kojima se uči programirati već u nižim razredima? Osim toga, u učionicama je najviše 15 učenika, a u radu im pomažu i psi.


Nažalost, nije riječ o hrvatskim školama - već o francuskoj i njemačkoj školi. Posjetili smo njihov eurokampus u Zagrebu, koji slavi 10. godišnjicu rada i usporedili s našim školstvom. Matematika na njemačkom jeziku. Za ove učenike nije nikakav problem.

Vezani članci Zadnji dan škole - 4 Inflacija odlikaša bez pokrića: "Roditelji doslovno žicaju ocjene", "Opet je to ta linija manjeg otpora. Jednostavnije je popustiti nego se boriti" Ilustracija Ovo je prosječno znanje hrvatskih osmaša: Objavljeni rezultati prvog nacionalnog ispita

Olakšava i to što je u razredima najviše 15 učenika. Radi se prema njemačkom programu. 'Hrvati dosta rješavaju zadatke - kako bi se reklo, malo bubaju, a ovdje mi dosta pokušavamo prenijeti matematiku na jedan praktičan način', rekao je Vjekoslav Sušić, profesor matematike u Njemačkoj školi.

U radu sa 150 učenika, profesorima pomažu i terapijski psi. 'Pokazalo se da u razredima u kojima su djeca nemirna ili se teško sami izražavaju, da ih psi umiruju', rekla je Stdin Elfie Koller, ravnateljica njemačke škole.

Na hodnicima se čuje i francuski jezik. Jer pod istim krovom je i partnerska - francuska škola.

'Učenici koji su kod nas uče po međunarodnom francuskom programu, a poslije mogu nastaviti i integrirati se u bilo koju školu u Francuskoj', rekao je Damien Durreberger, ravnatelj francuske škole.

I njihov školski sustav uvelike se razlikuje od hrvatskog. Francuzima, primjerice, informatika je obvezan predmet od najnižih razreda. 'Uče kako biti odgovoran, kako raditi dokumente u wordu, pretraživati informacije na internetu, komunicirati mailom ili porukom', objasnio je Walten Franco, profesor informatike.

Većina učenika u obje škole djeca su zaposlenika u ambasadama pa je mnogo različitih nacionalnosti. No, dio njih su i djeca Hrvata koji su se vratili iz Francuske i Njemačke. Htjeli su da djeca nastave učiti jezik. Svima njima studiranje u tim zemljama realna je opcija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju