Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kod nas nema opasnosti

Neke Europljanke opasne umetke odstranjuju u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opasni silikonski umetci koji su prije mjesec dana izazvali paniku u Europi nagnali su nekoliko tisuća Europljanki da ponovno odu pod nož. Neke od njih su se na to odlučile upravo u Hrvatskoj.

Zloglasni implantati kod nas nikada nisu bili u upotrebi, tako da žene željne bujnih grudi spas traže kod naših plastičnih kirurga. Godinama su opasni silikoni bili u grudima pacijentica. Što im je ugrađeno u uglednim europskim bolnicama nisu znale.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Intervju s poznatim hrvatskim kirurgom Tko se najviše podvrgava estetskim zahvatima u Hrvatskoj? Slika nije dostupna I to se događa Eksplodirao joj pupak!

'Nismo imali papire, nismo znali koji su i odlučili smo se za eksplantaciju. Pacijentica želi prvo dojke smiriti, a iza toga će vidjeti da li će nešto raditi sa njima', rekao nam je dr. Miroslav Kinčl, plastični kirurg. Deseci tisuća žena diljem Europe u panici su već mjesec dana otkako je otkriveno da se u ovim implantatima nalazi jeftini industrijski silikon koji je toksičan. U Hrvatskoj nema straha.

'Agencija za lijekove i medicinske proizvode ona mora odobriti te implantate, mora biti da su oni po određenim standardima napravljeni i onda tek oni mogu ući u upotrebu na hrvatskom tržištu', naglasio je dr. Dinko Bagatin, opći i plastični kirurg. Sigurnost u to da ste dobili ispravan silikon daje vam i dokumentacija koju su liječnici obavezni dati.

'Implantat ima svoje ime i prezime, tvrtku, broj proizvoda i naravno identifikacijski broj baš tog implantata', kaže dr. Kinčl. Potrebno je i redovito kontrolirati grudi, a na svaki nelagodan osjećaj javiti se liječniku. 'Mi pratimo u prvih tjedan dana češće, a onda na nekoj tjednoj bazi, onda nakon prvog mjeseca, 3 mjeseca, i onda na nekoj godišnjoj bazi', pojašnjava dr. Bagatin.

Sigurnosti radi nije na odmet provjeriti i certifikate liječnika koji obavljaju operaciju. Inače, na godinu se u Hrvatskoj ugradi oko 700 umetaka u ženske grudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene