Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi maj u Puli

'U Hrvatskoj na djelu jedan zločesti neoliberalni kapitalizam'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni praznik rada u petak su na pulskom Trgu Portarata zajednički obilježili Grad Pula, Zajednica Talijana i sindikati, prisjetivši se 95. obljetnice velikih demonstracija radničke Pule i tadašnjih krvavih okršaja, te 70. obljetnice oslobođenja Pule.

"Šaljemo zajedničku poruku da razumijemo povijest i poznajemo je, a upravo je to uvjet da se takve stvari ne ponove," poručio je sa skupa zamjenik pulskog gradonačelnika i predsjednik Zajednice Talijana Fabrizio Radin dodavši kako se onome, koji ne uči o prošlosti, loše piše u budućnosti.

Pročitajte i ovo Krešimir Sever Proslava Prvog maja Zašto ove godine nije bilo povorke sindikata? Sever: "Ljudi su siti tih manifestacijskih kolona" Ilustracija Prometna prognoza Planirate nekamo za produženi vikend? Gužve su posvuda, evo što vas čeka na cestama

Ustvrdivši kako je u Hrvatskoj na djelu "jedan zločesti neoliberalni kapitalizam", koji poštuje samo novac, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić kazao je kako u tom kapitalizmu vladaju isključivo bogati koji "financiraju političare i stranke, izbore, dok mu ovi uzvraćaju kroz zakonodavstvo gdje natrag dobiju deset puta veći novac".

Sindikati obilježavaju 1. svibnja: 'Ustani roblje, diži se'

"Istru je uvijek krasila socijalistička ideja kao socijalna politika. No, danas vlast mora odlučiti: ili će biti socijalna i imati društvenu odgovornost da vodi brigu o nemoćnima, starijima, o radnicima i mladima, ili će prihvatiti da budemo roba za tržište gdje netko može raditi s nama što god hoće," naglasio je Bulić, dodavši kako su upravo bivša Račanova i aktualna Milaonovićeva vlada ukinule, kako je rekao, "i ono malo radničkog prava".

Slobodan Kapor iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Denis Buršić iz Sindikata državnih službenika i namještenika također su upozorili na težak položaj radnika istaknuvši kako političari umjesto da pomognu i ponude rješenja, "svu svoju energiju usmjeravaju na to kako rasteretiti proračun da bi njima bilo bolje".

"Zbog toga trpe školstvo, zdravstvo i znanost," ustvrdio je Kapor, koji je zajedno s čelnicima grada i ostalih sindikata položio vijenac palim radnicima u sukobima prije 95. godina.

Obilježavanja Praznika rada kao svake godine nastavljeno je u Šijanskoj šumi, gdje je uz bogat kulturno-zabavni program građanima podjeljeno 2500 porcija graha. Međunarodni praznik rada svečano je obilježen diljem Istarske županije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene