Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog naziva dviju ulica na pomolu je skandal u virovitičko-podravskoj županiji. Ulice 'Mile Budaka' i '10. travnja' zasmetale su tamošnjem vijeću srpske nacionalne manjine. Upozoravaju da nazivi ulica potiču mržnju i netoleranciju te su zbog ignoriranja lokalnih vlasti da im promjene nazive, o tome obavijestili političke krugove u zemlji, ali i inozemstvu.


Mirne ulice - neprimjerenih naziva. U ulici '10.travnja' stanovnici Slatinskog Drenovca žive više od deset godina i podsjeća ih samo na jedno - NDH. Prije Domovinskog rata zvala se 'Industrijska'. Preimenovana je ranih 90-ih.Stanari ove ulice godinama upozoravaju lokalne vlasti da žele promjenu naziva. potpisivali su i peticiju, no ništa se nije dogodilo.

Vezani članci Sporni komentari Vučića i Dodika - 5 Vučić i Dodik u Gradini na komemoraciji za žrtve Jasenovca: "Novi Jasenovci, nove Oluje, neće se dogoditi više našem narodu" Slika nije dostupna Nazvao ulicu po svojem profilu na Twitteru

Virovitičko-podravski dožupan iz redova srpske nacionalne manjine, uputio je prosvjedno pismo Vladi i predsjedniku države.'Nema političke volje da se to promijeni i da antifašizam postane temelj hrvatske državnosti', kazao je dožupan Staniša Žarković.

Stanovnici ulice 'Mile Budaka' u Virovitici, međutim, ne žele promjenu naziva. To zahtjeva izmjenu dokumenata, a nove isprave su skupe. 'Ne želim da se mijenja, jer onda sve moramo mijenjati, a to je trošak', kazala je stanarka Maja Štimac. 'Neka oni plate 60.000 kuna po kućanstvu pa neka onda mijenjaju', dodao je Anđelko Kašaj.

Dožupan predlaže da izmjenu dokumenata stanovnicima plati lokalna samouprava. 'Ulica Mile Budaka je mala ulica, slijepa je i fizički, a ni politički nikud ne vidi', kazao je dožupan Žarković. 

Predstavnici grada nisu imali vremena za komentar. Izmjenu naziva za sada podupire samo predsjednik RH. No, bez volje vladajućih i prijedlog za izmjenu naziva ostat će u slijepoj ulici.