Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema prvim službenim podacima sustava eVisitor koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim kapacitetima te prema podacima sustava eCrew koji sadrži turistički promet nautičkog čartera, u Hrvatskoj je tijekom 2016. godine ostvareno 16,3 milijuna dolazaka i 91,3 milijuna noćenja.


Navedeni rezultat predstavlja oko 11 milijuna više ostvarenih noćenja u odnosu na 2015. godinu. 

Vezani članci Slika nije dostupna Cappelli najavio kad kreće sljedeći val otvaranja granica i s kojim zemljama Gari Cappelli Ministar Cappelli objavio kada u Hrvatsku stižu mnogima najdraži gosti te hoćemo li se i mi reklamirati kao "korona-free" zemlja

Analizirajući samo podatke sustava eVisitor, u Hrvatskoj je boravilo 15.828.000 tisuća gostiju (14 milijuna stranih) koji su ukupno ostvarili 88.223.000 noćenja (78 milijuna stranih noćenja), dok je u nautičkom čarteru od 1. siječnja do 28. prosinca ostvareno 444.456 dolazaka i 3.056.901 noćenja. Zadovoljstvo ostvarenim rezultatima izrazili su ministar turizma Gari Cappelli i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Cappelli: Izvrstan rezultat

"Realizirani turistički promet predstavlja izvrstan rezultat koji je svakako posljedica dobrog rada privatnog, ali i javnog sektora, odnosno sinergije u svim aktivnostima, povećanju investicija te dobrih marketinških aktivnosti“, rekao je Gari Cappelli, ministar turizma, prilikom predstavljanja rezultata, dodajući da će ulaganja u turistički sektor 2017. godini iznositi 800 milijuna eura.

S njim se složio i Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda HTZ-a, koji je poručio da rezultati ostvareni u ovoj godini za hrvatski turistički sektor predstavlja velik izazov u narednoj godini u kojoj je temeljni cilj zadržavanje trendova rasta. "Hrvatski turizam iz godine u godinu ostvaruje poraste turističkog prometa, a da bi navedeni trend zadržali moramo svoju ponudu i aktivnosti širiti na cijelu godinu, s obzirom na to da smo u samoj špici sezone, posebice u hotelskom segmentu, gotovo u potpunosti popunjeni“, zaključio je direktor Ivičić.

Šampion Istarska županija

Ako gledamo turistički promet iz sustava eVisitor po županijama, najviše noćenja ostvareno je u Istarskoj županiji (25 milijuna), Primorsko-goranskoj županiji (17 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj županiji (16 milijuna), Zadarskoj županiji (11 milijuna), Dubrovačko-neretvanskoj županiji (8,73 milijuna), Šibensko-kninskoj (6 milijuna) i Ličko-senjskoj (2,8 milijuna).

Na kontinentu je u gradu Zagrebu ostvareno 1,9 milijuna noćenja, a od kontinentalnih županija Karlovačka županija nosi najviše noćenja (471 tisuću). Promatrajući turistički promet ostvaren na razini destinacija, najviše noćenja u 2016. godini bilježimo u Dubrovniku, zatim u Rovinju, Poreču, Medulinu, Umagu, Malom Lošinju, Crikvenici, Funtani, Zagrebu te u Novalji.

Najviše Nijemaca

I ove godine najviše dolazaka i noćenja ostvareno s tržišta Njemačke, nakon koje slijede gosti iz Slovenije, Austrije, Italije, Poljske, Češke, Ujedinjene Kraljevine, Slovačke, Nizozemske, te Mađarske. U segmentu smještaja, najviše noćenja u hotelima su ostvarili gosti iz Njemačke, Austrije, i Ujedinjenog Kraljevstva, dok su u kampovima najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke, Slovenije i Nizozemske, odnosno gosti iz Njemačke, Poljske i Češke koji su ostvarili najviše noćenja u obiteljskom smještaju.

Prema podacima sustava eVisitor, u razdoblju od 1. do 28. prosinca u Hrvatskoj je ostvareno 249.529 dolazaka i 495.437 noćenja, od čega je 83 tisuće dolazaka domaćih gostiju koji su ostvarili gotovo 200 tisuća noćenja. Tijekom prosinca najviše se turista odmaralo u Zagrebu, Dubrovniku, Opatiji, Splitu, Zadru, Rovinju, Poreču, Rijeci, Puli i Vodicama. Najviše gostiju stiglo je iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke, Koreje, Srbije, SAD-a i UK. U hotelima su najviše noćenja ostvarili gosti iz Slovenije, Italije i Austrije, dok je u privatnom smještaju najviše noćenja ostvareno iz BiH, Italije i Njemačke.

U prosincu najviše noćenja u Zagrebu

Najviše noćenja u prosincu ostvaruje Grad Zagreb (137 tisuća), a zatim slijede Primorsko-goranska županija (75 tisuća), Istarska županija (63 tisuće), Splitsko-dalmatinska županija (44 tisuće), Dubrovačko-neretvanska županija (40 tisuća), Zadarska županija (30 tisuća), Krapinsko-zagorska županija (17 tisuća).

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju