Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliži se vrhunac epidemije

U Hrvatskoj je dosad preminulo 45 oboljelih od gripe, najmlađa žrtva imala je 7 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ukupnog broja umrlih, 25 osoba bilo je u dobi od 65 i više godina, s jednom ili više kroničnih bolesti. Najviše prijavljenih slučajeva gripe, oko 11.100, pristiglo je prošloga tjedna, što upućuje na to da se približavamo vrhuncu epidemije.

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je do 27. siječnja registrirano ukupno 28.664 oboljelih od gripe, a dosad su pristigle dojave o 45 smrtnih ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija u Mozambiku Bježali od epidemije, ukrcali se na brod koji je potonuo, poginulo više od 90 ljudi Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna"

Raspon dobi preminulih osoba kreće se od sedam do 96 godina, a u ukupnom broju umrlih 25 osoba bilo je u dobi od 65 i više godina, s jednom ili više kroničnih bolesti.

Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti, odnosno povećani broj umrlih u odnosu na razdoblje izvan sezone gripe. To je stoga što gripu u određenim rizičnim skupinama, kao što su osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici neovisno o dobi, češće prate komplikacije i smrtni ishodi jer dolazi do pogoršanja osnovne bolesti, odnosno upale pluća ili sepse.

Najviše prijavljenih slučajeva gripe, oko 11.100, pristiglo je prošloga tjedna, što upućuje na to da se približavamo vrhuncu epidemije, što uobičajeno traje nekoliko tjedana, nakon čega će broj oboljelih postupno padati.

Najviše oboljelih zabilježeno je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji te Brodsko-posavskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Osim po intenzitetu obolijevanja, koji je naglo porastao u drugoj polovici siječnja, ova sezone gripe razlikuje se i po vrsti cirkulirajućih virusa. Dominira virus gripe A H1N1, dok je prošle sezone prevladavao virus tipa B.

Po podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim europskim državama bilježi se porast intenziteta gripe, uz prisutnu cirkulaciju oba podtipa virusa gripe A. U većini država intenzitet gripe je niski do srednji, s izuzetkom Rumunjske i Malte, gdje se bilježi visoki intenzitet.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene