U brojnim bolnicama zbog epidemije gripe zabranjeni su posjeti bolesnicima (Foto: Nel Plavetić/PIXSELL)
U brojnim bolnicama zbog epidemije gripe zabranjeni su posjeti bolesnicima (Foto: Nel Plavetić/PIXSELL) Foto: Nel Plaveti?/PIXSELL

Od ukupnog broja umrlih, 25 osoba bilo je u dobi od 65 i više godina, s jednom ili više kroničnih bolesti. Najviše prijavljenih slučajeva gripe, oko 11.100, pristiglo je prošloga tjedna, što upućuje na to da se približavamo vrhuncu epidemije.


Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je do 27. siječnja registrirano ukupno 28.664 oboljelih od gripe, a dosad su pristigle dojave o 45 smrtnih ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Vezani članci Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ Eskalirala situacija s virusom u Splitu: ''Uozbiljimo se, ovaj se soj brzo širi'' Masovne kremacije ljudi preminulih od koronavirusa u Indiji Strava zbog korone: Pogrebnici spaljuju tijela na lomačama, okviri peći u krematorijima rastopljeni od danonoćne uporabe

Raspon dobi preminulih osoba kreće se od sedam do 96 godina, a u ukupnom broju umrlih 25 osoba bilo je u dobi od 65 i više godina, s jednom ili više kroničnih bolesti.

Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti, odnosno povećani broj umrlih u odnosu na razdoblje izvan sezone gripe. To je stoga što gripu u određenim rizičnim skupinama, kao što su osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici neovisno o dobi, češće prate komplikacije i smrtni ishodi jer dolazi do pogoršanja osnovne bolesti, odnosno upale pluća ili sepse.

Najviše prijavljenih slučajeva gripe, oko 11.100, pristiglo je prošloga tjedna, što upućuje na to da se približavamo vrhuncu epidemije, što uobičajeno traje nekoliko tjedana, nakon čega će broj oboljelih postupno padati.

Najviše oboljelih zabilježeno je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji te Brodsko-posavskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Osim po intenzitetu obolijevanja, koji je naglo porastao u drugoj polovici siječnja, ova sezone gripe razlikuje se i po vrsti cirkulirajućih virusa. Dominira virus gripe A H1N1, dok je prošle sezone prevladavao virus tipa B.

Po podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim europskim državama bilježi se porast intenziteta gripe, uz prisutnu cirkulaciju oba podtipa virusa gripe A. U većini država intenzitet gripe je niski do srednji, s izuzetkom Rumunjske i Malte, gdje se bilježi visoki intenzitet.